Prajitura cu morcovi si crema de branza (Carrot Cake)

Prajitura cu morcovi si crema de branza

Este cea mai buna reteta de prajitura cu morcovi (carrot cake) pe care am incercat-o pana acum. A crescut cat trebuie, nu e asa uleioasa, nu e foarte dulce, e aromata potrivit cu scortisoara, vanilie, nuci, stafide si un pic de cocos. Ca sa fie mai usoara, am ales sa fac mousse de branza in locul clasicei creme de branza si unt.

Reteta este pentru o tava de prajitura cu morcovi de aproximativ 36*24cm si avem nevoie de:

Pentru blatul cu morcovi:
  • 4 oua
  • 200ml suc de portocala sau mar
  • 100ml ulei
  • 150g zahar tos
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 260g faina
  • o lingurita bicarbonat de sodiu
  • o lingurita praf de copt
  • jumatate de lingurita sare
  • 2 lingurite scortisoara macinata
  • 400g morcovi (necuratati)
  • 70g stafide
  • 70g nuci
  • 30g cocos
Pentru mousse-ul din crema de branza:
  • 200g crema de branza
  • 80g zahar pudra
  • 3g gelatina (2 foi) + apa foarte rece
  • o lingurita extract de vanilie
  • 200ml smantana pentru frisca foarte rece
Cum am facut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru blat, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina o tava dreptunghiulara de prajitura de 36*24cm.

Am curatat morcovii si i-am ras pe razatoarea mica. Am maruntit nucile cu cutitul.

Intr-un vas am amestecat foarte bine faina, sarea, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si scortisoara si le-am lasat deoparte.

Prajitura cu morcovi si crema de branza

In alt vas am mixat ouale cu zaharul pana si-au dublat volumul. Am adaugat sucul de portocala, uleiul si extractul de vanilie si am omogenizat. Am adaugat apoi pe rand amestecul de faina, morcovii rasi si la sfarsit nucile, stafidele si cocosul, mixand dupa fiecare adaugare pana la incorporarea ingredientelor.

Am turnat compozitia in tava pregatita si am copt blatul 45 de minute la foc mediu (180ºC). Am scos tava din cuptor, am desprins cu un cutit marginile blatului si am scos blatul pe o alta tava prin rasturnare. Blatul poate fi lasat si in tava in care s-a copt, dar eu prefer sa-l scot. L-am lasat sa se raceasca complet.

Pentru mousse-ul din crema de branza, am pus mai intai gelatina sa se hidrateze in apa rece. Separat, am mixat crema de branza pana a devenit spumoasa, am adaugat zaharul pudra lingura cu lingura, mixand dupa fiecare adaugare. La final am adaugat extractul de vanilie.

Prajitura cu morcovi si crema de branza

Am scurs gelatina hidratata de surplusul de apa si am topit-o pe baie de aburi. Am adaugat un sfert din crema de branza in gelatina si am amestecat foarte bine pana la omogenizare. Am luat apoi vasul de pe aburi si am adaugat si restul de crema, amestecand din nou pana la omogenizare. Am lasat-o sa se raceasca la temperatura camerei.

Am batut frisca semitare si am adaugat-o usor, doar prin rasturnare in crema de branza. (Smantana pentru frisca trebuie sa fie foarte rece ca sa se bata bine, iar cand adaugam frisca in mousse-uri, o batem doar pe trei sferturi, nu pana sta bat, altfel riscam sa ramana cocoloase in mousse).

Am pus mousse-ul pe blatul racit si l-am nivelat, apoi am facut dare cu furculita si am decorat prajitura. Am lasat-o o ora la rece, apoi am taiat-o felii si am servit-o.

Prajitura cu morcovi si crema de branza

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: