Zahar vanilat si extract de vanilie facute in casa

Zahar vanilat si extract de vanilie facute in casa

Unul dintre primele lucruri pe care le-am făcut anul trecut, când m-am apucat de prăjiturit, a fost zahărul vanilat.

După părerea mea, aroma de vanilie adevărată e diferită de cea de vanilină cu care eram obișnuită. A durat un timp până m-am  obișnuit cu cea nouă și am făcut trecerea de la una la alta. Acum folosesc foarte rar vanilină, dar sunt îndrăgostită de vanilia de Bourbon.
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Zahărul vanilat se face foarte simplu. Într-un borcănel (de vreo 250-300 ml) am pus zahăr și o păstaie de vanilie pe care am despicat-o pe lungime. În fiecare zi (sau când îmi aduc aminte) agit borcanul. De fiecare dată când folosesc din zahărul vanilat, completez cu zahăr și agit borcanul. Astfel am tot timpul zahăr vanilat, pe care-l folosesc aproape în orice prăjitură. De obicei, înlocuiesc 20g zahăr din rețetă cu 20g zahăr vanilat.

La fel de simplu se face și extractul de vanilie. Într-o sticluță de 50ml (rămasă de la extract de vanilie cumpărat) am pus o păstaie de vanilie despicată pe lungime și tăiată în două ca să intre.(Dacă sticluța e mai mare, nu e nevoie să tăiem păstaia în două). Am umplut apoi sticluța cu vodcă (sau alt alcool fără miros),  am închis-o bine și am depozitat-o într-un loc întunecos. Am agitat-o din când în când. După două luni se poate folosi. De fiecare dată când folosesc din extract, completez cu alcool,  astfel încât păstaia să fie tot timpul acoperită. Așa am permanent extract de vanilie. Extractul nu se strică, are termen de valabilitate nelimitat.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: