Dulce de leche – Dulceata de lapte

Dulce de leche - dulceata de lapte

 

Dulcele de leche (confiture de lait in franceza sau dulceata de lapte in romana) este un fel de sos caramel delicios care se foloseste ca si glazura pentru inghetata, prajituri, gogosi, clatite, se poate adauga in unele creme sau se poate consuma direct cu lingura din conserva (lingura sa fie cat mai mare! 🙂 ) Daca-l fierbem mai mult, se ingroasa mai tare, iar cand se raceste se intareste, rezultand caramelele de lapte.

Dulcele de leche se obtine prin fierberea lenta si indelungata a laptelui indulcit, proces prin care preparatul isi schimba culoarea, consistenta si gustul. Acasa putem face dulce de leche fie din lapte amestecat cu zahar, fie, mai simplu, din lapte condensat indulcit, prin mai multe metode.

Eu am procedat astfel:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Dulce-de-leche4

  • Am indepartat etichetele de pe cutiile de lapte condensat indulcit (eu am facut din 2 cutii) .
  • Am pus cutiile intr-o cratita si am umplut cratita cu apa in asa fel incat sa acopere cutiile. Este foarte important ca apa sa acopere in permanenta cutiile. Daca scade in timpul fierberii, trebuie sa completam cu alta apa. Altfel, partea cutiei care nu e in apa se infierbanta foarte tare si cutia poate sa explodeze. Fiti foarte atenti la aspectul acesta!!!
  • Am pus cratita pe foc. Mai intai pe foc mijlociu, apoi, cand a inceput sa fiarba, am redus focul la minim si am acoperit cratita cu un capac.
  • Am fiert 2,5 ore. Timpul de fierbere este intre 2 si 3 ore. Cu cat il fierbem mai mult devine mai gros si mai inchis la culoare.
  • Am oprit focul, am scurs apa din cratita si am scos cutiile cu o manusa. Le-am lasat sa se raceasca.
  • Cand cutiile sunt reci, dulcele de leche este gata pentru a fi consumat. Nu deschideti cutiile cat sunt fierbinti pentru ca riscati sa va improscati cu dulce de leche fierbinte!!!  Asteptati sa se raceasca complet inainte de a le deschide.

Cutiile cu dulce de leche nedeschise se pot pastra cateva luni in camara.

Pentru a evita pericolul de explozie a cutiilor, se pot face 2-3 gauri cu un cui si un ciocan in partea de sus a cutiei. In cazul acesta nu mai acoperim cutiile cu apa pentru ca riscam sa intre apa in cutie. Lasam liberi 1-2 cm pana la partea superioara. In timpul fierberii iese cate un pic de lapte condensat prin aceste gauri, la inceput mai deschis la culoare, apoi din ce in ce mai inchis. Timpul de fierbere este acelasi ca mai sus, intre 2 si 3 ore, in functie de cat de gros si inchis la culoare ne dorim preparatul.

O alta metoda de a face dulce de leche din lapte condensat este fierberea in bain-marie la cuptor. Laptele condensat se pune intr-un vas pentru copt (din sticla termorezistenta de exemplu). Vasul se pune intr-o tava si apoi se toarna apa in tava pana la jumatate din inaltimea vasului. Se acopera vasul cu folie de aluminu si se pune in cuptor  la 220ºC pentru aproximativ 2 ore. Se verifica din cand in cand nivelul apei din tava si, daca a scazut, se completeaza cu apa fierbinte. Metoda prezinta avantajul ca putem sa vedem culoarea dulcelui de leche si sa ajustam astfel timpul de fierbere.

Pentru a face dulce de leche din lapte simplu si zahar (metoda frantuzeasca), se pun la fiert (intr-o cratita mare de 4-5 litri)  2 litri de lapte amestecat cu 0,5 kg zahar tos. Optional, pentru aroma, se pot adauga semintele de la o pastaie de vanile. Cand incepe sa fiarba, se reduce focul la minim si se amesteca din cand in cand. Se fierbe aproximativ 2 ore, in ultima jumatate de ora amestecand continuu.

In orice varianta l-am prepara, dulcele de leche se poate pastra intr-un borcan inchis in frigider timp de 3 saptamani. Si pentru ca se intareste cand se raceste, ca sa devina din nou lichid, se incalzeste usor pe baie de aburi.

Dulce de leche - dulceata de lapte

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: