Tort Kiev cu ciocolata

Tort Kiev cu ciocolata

Un tort de poveste, cu arome si texturi diferite, format din doua blaturi de ciocolata, bezele crocante cu ciocolata si nuci si o crema fina de unt cu dulce de leche (caramel din lapte sau dulceata de lapte).

Reteta tortului Kiev vine desigur din Ucraina, mai exact din Kiev, devenind unul dintre simbolurile acestui oras. Tortul a fost facut prima data in 1956, in cofetaria numita pe vremea aceea Karl Marx, fiind compus din doua blaturi dacquoise cu alune de padure, umplute cu o crema de unt. De-a lungul timpul reteta a suferit modificari, printre altele, alunele de padure fiind inlocuite cu nuci. Dar doar in cofetarii tortul este compus din blaturi dacquoise cu nuci. In casele din fosta Uniune Sovietica tortul se face din doua blaturi pandispan si un blat de bezea, umplute cu crema de unt. De la aceasta varianta „de casa” provine si acest Tort Kiev cu ciocolata, a carui reteta am gasit-o pe blogul Marinei, o ucraineanca emigrata in America. Eu am adaptat reteta ei dupa gustul si posibilitatile mele.

Tort Kiev cu ciocolata

Reteta este pentru un tort cu diametrul de 23cm.

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

Pentru blatul cu cacao:

  • 4 oua
  • 150g zahar tos
  • o lingura rom
  • 100g faina
  • 30g cacao
  • 30g unt topit
  • un praf de sare

Pentru bezeaua cu cacao si nuci:

  • 2 albusuri la temperatura camerei
  • 120g zahar tos
  • 10g cacao (2 linguri rase)
  • 50g nuci
  • un praf de sare

Pentru siropul de insiropat:

  • 100ml apa
  • 30g zahar tos
  • o lingurita extract de vanilie

Pentru crema cu dulce de leche (caramel din lapte):

  • o cutie si jumatate dulce de leche – reteta o gasiti aici
  • 300g unt (82% grasime) la temperatura camerei

In plus:

  • 50g nuci

Cum am facut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Cu o zi inainte de a face tortul, am facut dulcele de leche din lapte condensat indulcit, pentru ca acesta are nevoie de timp sa se raceasca. Am procedat exact ca in reteta de aici.

In timp ce laptele condensat fierbea, am facut si bezelele cu cacao si nuci. Pentru reusita oricarei bezele e important ca albusurile sa fie la tempeartura camerei si sa nu scape nici un gram de galbenus in ele, iar vasul, care trebuie sa fie din metal sau sticla, nu plastic, trebuie degresat cu un servetel inmuiat in otet sau zeama de lamaie.

Tort Kiev cu ciocolata

Am incalzit cuptorul la foc mediu (160ºC), am tapetat o tava mare de prajitura cu hartie de copt si am maruntit cu cutitul 50g de nuci.

Am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare (stadiul de varfuri moi), apoi am adaugat treptat zaharul, mixand in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa (stadiul de varfuri tari). Am cernut deasupra cacaoa si am incorporat-o usor, prin rasturnare, cu spatula de silicon. Am luat cate o lingurita din aceasta bezea si am pus-o in tava pe hartia de copt, ajutandu-ma de o alta lingurita. Am procedat la fel pana s-a terminat bezeaua, apoi am presarat deasupra bezelelor nucile tocate.

In reteta scrie ca trebuie coapte o ora si jumatate la 130ºC, pana cand bezelele sunt uscate si in interior.

Asa cum stiti deja, cuptorul meu e pe gaz si imi e mai greu sa reglez temperatura asa cum vreau eu. Am totusi un termometru pentru cuptor care ma ajuta sa ma orientez. Va spun deci cum le-am copt eu.

Am bagat tava in cuptorul incins la 160ºC si am redus imediat focul la minim. Dupa 20 de minute, pentru ca temperatura nu a scazut, a ramas tot la 160ºC, am intredeschis putin usa cuptorului, blocand-o cu o lingura de lemn. Temperatura a scazut la 130ºC si am avut grija (marind si reducand uneori focul) sa ramana asa pana la final. Dupa o ora si jumatate de copt, am scos o bezea si am rupt-o in doua. Era uscata in interior, deci era coapta suficient, asa ca am scos tava din cuptor.

Pana nu am oprit focul, am copt 8 minute la 180ºC celelalte 50g de nuci necesare pentru umplutura, apoi le-am maruntit cu cutitul.

Pentru blatul cu cacao, am incalzit cuptorul la 180ºC, am uns cu unt si tapetat cu faina o forma de tort cu diametrul de 23cm si am topit untul, apoi l-am lasat sa se raceasca.

Tort Kiev cu ciocolata

Intr-un vas am amestecat faina cu cacaoa. In alt vas am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare, apoi am adaugat o lingura de rom si treptat zaharul si am mixat in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am adaugat apoi galbenusurile, urmate de untul topit racit, pe care le-am incorporat usor pe rand cu spatula de silicon, prin rasturnare. La final am cernut deasupra faina amestecata cu cacaoa si am incorporat-o tot usor, prin rasturnare. Am turnat compozitia in tava si am copt-o 20 de minute la 180ºC, pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, iese curata, fara urme de aluat necopt).

Am scos blatul din tava si l-am lasat sa se raceasca complet.

Pentru sirop, am fiert un minut apa cu zaharul. L-am lasat sa se raceasca si am adaugat extractul de vanilie.

Pentru crema de unt cu dulce de leche, am mixat untul vreo 2 minute, pana a devenit spumos, apoi am adaugat caramelul in 3 reprize, mixand dupa fiecare pana la incorporare.

Tort Kiev cu ciocolata

Pentru asamblarea tortului, am taiat blatul in 2 felii, am pus prima felie pe un platou si am insiropat-o cu jumatate din sirop. Am impartit crema in 3 parti: o parte am pus-o deoparte pentru imbracat tortul. Cele 2/3 ramase le-am imparti din nou in 3 parti egale. O treime am pus-o pe blat si am nivelat-o. Deasupra am presarat nucile coapte tocate.Am pus un inel de tort detasabil in jurul blatului. Apoi am luat cate o bezea, am uns-o cu crema pe toata suprafata, mai putin baza si am asezat-o peste nuci. Am procedat la fel pana s-a umplut blatul cu bezele. Am rupt alte doua bezele bucatele mai mici si le-am pus intre bezelele intregi. A mai ramas o bezea, pe care am faramitat-o si am presarat-o deasupra.

Tort Kiev cu ciocolata

Separat, am insiropat si al doilea blat, am pus pe el restul de crema si am nivelat-o. Apoi l-am luat si l-am pus peste tort cu crema peste bezele. Am presat usor blatul. Am pus tortul jumatate de ora la frigider sa se intareasca putin crema, sa pot scoate inelul.

Am scos inelul si am imbracat tortul cu treimea de crema pe care am pus-o deoparte, mai putin o lingura, pe care am pastrat-o pentru decor.

Am decorat cu ganache de ciocolata neagra (am avut la congelator o cutiuta), crema de unt cu dulce de leche si perlute de zahar.

Este un tort foarte gustos. Mie imi place foarte mult combinatia de nuci coapte cu caramel si ciocolata. Va indemn, cand aveti un pic de timp,  sa incercati si aceasta reteta de tort.

Tort Kiev cu ciocolata

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

1 thoughts on “Tort Kiev cu ciocolata

Adaugă un comentariu: