Prajitura cu cocos si foi cu cacao

Prajitura cu cocos si foi cu cacao

Trei prajituri cu cocos am in caietul meu cu retete, una mai buna ca cealalta 🙂 Prima in preferinte este Prajitura cu cocos si crema de vanilie, a doua este cea pe care v-o prezint astazi si a treia este vestita „Tavalita”, pe care nu stiu daca mai e nevoie sa v-o prezint. 

Prajitura cu cocos si foi cu cacao este nu doar delicioasa, dar arata si foarte bine si e numai buna de pus pe masa de Paste, ca tot se apropie…

Prajitura cu cocos si foi cu cacao

Reteta este pentru o prajitura mai mica, de aproximativ 20*30cm. Avem nevoie de urmatoarele:

Pentru foile de dobos cu cacao:

  • 5 oua
  • 80g (4 linguri) faina
  • 20g (o lingura) cacao
  • 120g (5 linguri) zahar tos
  • o lingura rom

Pentru bezeaua cu cocos:

  • 5 albusuri
  • 200g zahar tos
  • o lingura de rom
  • 100g cocos ras

Pentru crema de vanilie cu unt:

  • 5 galbenusuri
  • 100g zahar tos
  • 5 linguri lapte
  • 250g unt (82% grasime) la temperatura camerei
  • o lingurita extract de vanilie

Pentru glazura:

  • 30g ciocolata neagra
  • o lingurita lapte
  • o lingurita ulei

Cum am facut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru foile de dobos cu cacao eu am folosit o tava mare, de 30*36cm (poate fi si de 30*40cm) in care am copt doua foi, pe care le-am taiat apoi in doua, obtinand 4 foi de 30*18cm. Daca doriti, puteti sa coaceti 4 foi separate intr-o tava mai mica, de aproximativ 20*30cm.

Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC). Am intors tava de 36*30cm cu fata in jos, am acoperit-o cu hartie de copt, apoi am uns hartia cu unt si am tapetat-o cu faina. Intr-un vas am amestecat faina cu cacaoa.

Am separat galbenusele de albusuri si am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare. Am adaugat o lingura de rom si zaharul treptat si am mixat in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am adaugat galbenusurile si le-am incorporat usor cu spatula de silicon, apoi am cernut deasupra faina amestecata cu cacaoa si le-am incorporat tot asa usor, prin miscari de rasturnare de jos in sus.

Prajitura cu cocos si foi de cacao

Am pus jumatate din compozitie pe tava pregatita si am intins-o in foaie subtire. Am copt-o 12 minute la foc mediu (180ºC), am scos-o din cuptor, am tras-o cu tot cu hartie de pe tava si am lasat-o sa se raceasca.

Am racit tava in apa rece, am sters-o si am mai copt inca o foaie exact la fel din cealalta jumatate de compozitie.

Pentru bezeaua cu cocos, am batut mai intai albusurile spuma tare, am adaugat o lingura de rom si zaharul treptat si am mixat in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am pus apoi vasul cu bezeaua pe baie de aburi si am batut-o in continuare cu telul 10 minute. Am luat bezeaua de pe aburi si am incorporat in ea cocosul, pastrand o lingura de cocos deoparte pentru presarat pe prajitura. Am pus pe fiecare foaie jumatate din bezeaua cu cocos si am nivelat-o. Am lasat-o sa se usuce. Pentru a grabi uscarea, se poate pune in cuptorul incalzit la minim, cu usa cuptorului intredeschisa.

Prajitura cu cocos si foi de cacao

Pentru crema de vanilie, intr-un vas care poate fi pus pe baia de aburi, am amestecat galbenusurile cu zaharul si 5 linguri de lapte, apoi am transferat vasul pe aburi si am amestecat continuu cu telul pana crema a inceput sa se ingroase. Am luat-o de pe aburi si am lasat-o sa se raceasca. Am aduagat apoi extractul de vanilie.

Am mixat untul pana a devenit spumos, apoi am adaugat crema in unt, cate 2 linguri o data, mixand de fiecare data pana la incorporare.

Prajitura cu cocos si foi de cacao

Am taiat foile in doua jumatati, obtinand astfel 4 foi de 30*18cm. Am pus prima foaie pe platou am pus pe ea un sfert din crema de vanilie, apoi a doua foaie si asa mai departe pana la ultima foaie, terminand cu crema.

Pentru glazura, am topit pe foc mic ciocloata impreuna cu laptele si uleiul, am pus-o intr-o punga mai groasa, careia i-am taiat un colt, apoi am trasat cu ea linii intrerupte pe prajitura, oblic. Am presarat deasupra cocos si am pus prajitura la frigider pentru o ora, sa se intareasca crema.

Pentru servire, am taiat-o bucati potrivit de mari, de 5*2cm. Mmmm… o bunatate!!!

Prajitura cu cocos si foi cu cacao

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: