Tort de bezea cu nuca, smochine si crema de nes

Tort de bezea cu nuca smochine si crema de nes

Bloguletul meu creste incet – incet…. am ajuns la articolul cu numarul 100. Sa sarbatorim deci cu un tort 🙂

Tortul de bezea cu nuca si crema de nes il cunoasteti cu siguranta. Eu m-am gandit sa-l imbunatatesc un pic, adaugand in plus smochine in bezea si ciocolata alba in crema. Va invit sa-l incercati indiferent daca ati mancat deja varianta clasica sau nu, garantez ca nu veti regreta.

Pentru un tort cu diametrul de 20 cm cu 5 straturi de bezea, avem nevoie de:

Pentru foile de bezea:

  • 8 albusuri
  • 250g zahar
  • 200g nuci macinate
  • 100g nuci taiate felii
  • 200g smochine deshidratate
  • 2 linguri zeama de lamaie

Pentru crema de nes:

  • 8 galbenusuri
  • 150g zahar
  • 8 linguri apa
  • 200g ciocolata alba
  • 3 lingurite pline cu nes (sau dupa gust)
  • o lingurita extract de vanilie
  • 300g unt

Cum am facut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru foile de bezea am incalzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC).

Am taiat o hartie de copt pe dimensiunile unei tavi mari dreptunghiulare, am desenat pe ea doua cercuri cu diametrul de 19cm (daca aveti tava mai mare, puteti sa le faceti mai mari), am intors-o cu scrisul in jos si am pus-o in tava. Am uns-o apoi cu unt in interiorul cercurilor si am presarat faina. Am mai pregatit inca o foaie exact la fel.

Cel mai simplu e sa faceti acest tort dreptunghiular. Coaceti o foaie mare din toata compozitia de bezea, apoi o taiati in 3-4 felii egale pe care le suprapuneti. Eu am vrut sa-l fac rotund si, ca sa nu coc 4 cercuri mai mari, am copt 5 cercuri mai mici, cate doua o data plus inca unul.

Am taiat smochinele bucatele mici si nucile feliute. Am macinat restul de nuci, apoi am amestecat smochinele cu nuca macinata, despartind bucatelele de smochine, care tind sa stea lipite.

Tort-de-bezea-cu-nuca-smochine-si crema-de-nes3

Intr-un vas mare am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare, apoi am adaugat zeama de lamaie si zaharul treptat, mixand in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am adaugat nuca macinata amestecata cu smochinele si nucile taiate felii si le-am incorporat usor cu spatula prin miscari de rasturnare de jos in sus. Am pus cate o cincime de compozitie in interiorul celor doua cercuri si am nivelat. Le-am pudrat apoi cu zahar praf ca sa fie mai crocante la suprafata si am bagat tava in cuptorul incalzit la foc mediu. Am copt 30 de minute cu usa cuptorului putin deschisa (blocata pe intredeschis cu ajutorul unei linguri de lemn), pana foile de bezea s-au rumenit putin si au capatat o culoare maro deschis.

Am scos tava din cuptor si am mutat hartia cu cele doua foi pe un gratar. Apoi am desprins usor cu un cutit foile de hartie. Se desprind foarte usor daca foaia a fost unsa si infainata.

Am copt la fel inca doua foi, apoi inca una. Am lasat foile sa se raceasca.

Pentru crema, am pus mai intai la fiert apa de doua degete intr-o cratita pentru baia de aburi. Am tocat marunt ciocolata alba si am lasat-o deoparte.

Tort-de-bezea-cu-nuca-smochine-si crema-de-nes4

Intr-un vas care se potriveste perfect peste cratita cu baia de aburi am pus galbenusurile, zaharul si 8 linguri de apa si am amestecat putin cu telul, apoi am mutat vasul pe aburi, unde am amestecat continuu cu telul vreo 10 minute pana crema a inceput sa se ingroase. Am luat vasul de pe foc, am adaugat imediat ciocolata alba maruntita si am amestecat cu telul pana s-a topit toata ciocolata si s-a incorporat. Apoi am adaugat nesul si am amestecat. Am lasat crema sa se raceasca la temperatura camerei.

Am mixat doua minute untul moale pana a devenit spumos, am adaugat extractul de vanilie in crema rece, apoi am incorporat treptat crema in unt, mixand de fiecare data pana la incorporare.

Pentru asamblare am impartit crema in trei parti egale. Cu doua treimi am umplut foile si cu o treime am imbracat tortul. Ultima foaie am pus-o cu fata in jos pentru ca baza e mai dreapta si astfel e mai usor de nivelat crema de deasupra.

Pentru ornat am amestecat o lingura de crema cu putina ciocolata topita si racita.

Se serveste rece de la frigider in portii mici 🙂

Tort de bezea cu nuca smochine si crema de nes

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Tort de bezea cu nuca, smochine si crema de nes

Adaugă un comentariu: