Chec cu miere

Chec cu miere

Pe vremea cand nu faceam atatea prajituri ca acum si nu incercam in fiecare saptamana alta reteta, in fiecare an in preajma Sfantului Nicolae, faceam acest chec cu miere, care imbina toate aromele iernii: miere, nuca, scortisoara, cuisoare, portocala. Era turta mea dulce, care deschidea sezonul sarbatorilor de iarna… puteti sa-i spuneti si Chec turta dulce 🙂

De data aceasta i-am facut si o glazura din ciocolata alba si l-am decorat cu nuci si fructe uscate. Arata minunat, e pufos si parfumat… sper ca v-am convins sa-l incercati.

Pentru a prepara checul cu miere, avem nevoie de:

  • 4 oua
  • 100g zahar tos
  • o lingura zeama de lamaie
  • 200g faina
  • 5g (jumatate de pachet) praf de copt
  • un praf de sare
  • 50g nuci
  • o lingura coji de portocale confiate taiate bucatele
  • 50g stafide (optional)
  • 100g unt
  • 250g miere de albine
  • coaja rasa de la o lamaie sau jumatate de portocala (eu am pus de portocala)
  • jumatate de lingurita scortisoara macinata
  • un varf de cutit cuisoare macinate

Pentru glazura:

  • 150g ciocolata alba
  • 60ml smantana pentru frisca
  • o lingura ulei (eu am pus de cocos)

Pentru decor: nuci, merisoare uscate, coji de portocala confiate

Cum am facut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina o tava de chec (27*9cm).

Am cantarit mierea intr-un vas, am adaugat untul si le-am topit impreuna pe baie de aburi, amestecand din cand in cand. Apoi le-am lasat sa se raceasca aproape complet (sa fie doar caldute).

Chec cu miere

Am taiat nucile feliute si cojile de portocala confiate bucatele. Apoi am amestecat faina cu praful de copt, nucile, cojile de portocala confiate, coaja rasa de portocala (sau lamaie), stafidele, scortisoara si cuisoarele macinate si sarea.

Am separat albusurile de galbenusuri si am batut albusurile spuma tare. Am adaugat o lingura de zeama de lamaie si zaharul treptat si am mixat in continuare pana am obtinut o spuma tare si lucioasa. Am adaugat mai intai galbenusurile si le-am incorporat (usor, cu spatula de silicon), apoi amestecul de miere si unt racit. La final am incorporat usor, cu spatula de silicon, prin miscari de rasturnare de jos in sus, amestecul de faina.

Chec cu miere

Am turnat compozitia in tava pregatita si am copt checul 60 de minute la foc mediu (180ºC), pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in chec, iese curata, fara urme de aluat necopt). In primele 20 de minute nu deschidem cuptorul pentru ca riscam sa se lase checul si sa nu mai creasca. Dupa 45-50 de minute il incercam cu scobitoarea pentru ca, in functie de cum coace cuptorul, e posibil sa fie gata.

Cand a fost copt, l-am scos din cuptor, l-am lasat 5 minute in tava, apoi am trecut cu un cutit pe marginea tavii sa desprind checul pe unde era prins si l-am rasturnat pe un gratar de lemn. L-am intors imediat cu baza in jos. L-am acoperit cu un prosop de bucatarie si l-am lasat sa se raceasca complet.

Chec cu miere

Pentru glazura, am pus intr-o craticioara ciocolata alba maruntita, smantana pentru frisca si uleiul (uleiul de cocos aromeaza foarte fain glazura), am pus craticioara pe foc mic si am amestecat continuu doar pana s-a topit toata ciocolata si s-a omogenizat glazura. Am luat-o imediat de pe foc si am lasat-o sa se raceasca si sa se ingroase, amestecand din cand in cand in ea. Trebuie sa se raceasca aproape de tot ca sa se ingroase. Am turnat-o apoi peste chec si am decorat cu nuci, merisoare uscate si coji de portocala confiate.

Checul poate fi servit si simplu, fara glazura sau pudrat cu zahar.

Chec cu miere

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: