Cornulete cu nuca din aluat cu branza de vaci

Cornulete cu nuca din aluat cu branza de vaci

Aluatul cu branza de vaci este un aluat foarte usor de facut. Contine doar branza de vaci (branza dulce), unt si faina in cantitati egale. Agentul de crestere este chiar branza de vaci, care actioneaza ca o drojdie, degajandu-se dioxid de carbon, care in timpul coacerii face aluatul sa creasca, fragezindu-l. Aluatul trebuie sa stea cateva ore la frigider, cel mai bine fiind sa-l preparam cu o seara inainte.

Este prima data cand fac ceva dulce din aluat cu branza de vaci. Pana acum, am facut din el doar saratele, cornulete cu sunca, crenvursti in aluat, toate delicioase. De aceea, la sfarsitul articolului va povestesc, mai pe scurt, cum le fac si pe acestea.

Pentru o portie de cornulete cu nuca (64 bucati mici sau 48 bucati mai mari), avem nevoie de:

Cornulete cu nuca din aluat cu branza de vaci

  • 250g branza de vaci
  • 250g unt la temperatura camerei
  • 250g faina
  • un varf de lingurita de sare (un sfert de lingurita)
  • 80g nuca macinata (sau alune de padure)
  • 80g zahar tos alb
  • 80g zahar tos brun
  • coaja rasa de la o lamaie
  • jumatate de lingurita scortisoara (optional)

Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Cu o seara inainte de a face cornuletele, am pregatit aluatul cu branza de vaci. Pentru aceasta, am trecut branza printr-o sita ca sa o maruntesc foarte bine. Se poate marunti si cu furculita, dar nu iese la fel de fina. Am amestecat apoi branza cu untul moale (la temperatura camerei) pana la omogenizare. La final am adaugat faina si sarea si am framantat aluatul 5 minute. L-am invelit in folie de plastic si l-am pus la frigider pana a doua zi. Daca nu aveti timp, puteti sa-l lasati 1-2 ore la temperatura camerei. Dar sa il urmariti din cand in cand pentru ca s-ar putea ca branza sa inceapa sa fermenteze si aluatul sa creasca, caz in care va trebui prelucrat imediat si pus la copt.

Cornulete cu nuca din aluat cu branza de vaci

A doua zi, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am amestecat nuca macinata cu zaharul alb, zaharul brun, scortisoara si coaja rasa de lamaie (vezi aici cum rad eu coaja de lamaie).

Am scos aluatul din frigider si l-am impartit in 4 bucati egale, formand 4 bile. Am presarat pe blatul de lucru un sfert din amestecul de nuca si zahar, am aplatizat intre palme o bila de aluat, am pus-o peste amestecul de nuca si zahar si am intins-o cu sucitorul in foaie rotunda cu diametrul de aproximativ 26cm (ca sa pot intinde aluatul, am presarat un pic de faina pe el). Am intors foaia cu partea cu nuca in sus, apoi am taiat foaia prin centru, obtinand 16 triunghiuri (sau 12, daca le vreti mai mari). Am rulat fiecare triunghi, incepand de la baza spre varf, obtinand astfel cornuletele. Le-am pus in tava tapetata cu folie teflonata (sau hartie de copt) si le-am copt 20-25 de minute la 180-190ºC (eu nu pot sa mentin tempeartura constanta in cuptorul cu gaz), pana au crescut si au inceput sa se rumeneasca. Aluatul cu branza de vaci nu creste mult, dar creste suficient pentru ca preparatele sa fie fragede.

Cornulete cu nuca din aluat cu branza de vaci

Am scos cornuletele din tava, le-am lasat sa se raceasca si le-am servit. Neasteptat de bune au iesit. Daca aveti branza de vaci in casa, nu ezitati sa le incercati.

Cornulete cu nuca din aluat cu branza de vaci

Sa va spun acum si reteta de saratele din aluat cu branza de vaci si crenvursti in aluat….

Saratele din aluat cu branza de vaci

Pentru o portie avem nevoie de:

  • 250g branza de vaci
  • 250g unt la temperatura camerei
  • 250g faina
  • o lingurita de sare
  • un ou pentru uns saratelele deasupra
  • cascaval sau parmezan ras
  • crenvursti taiati in bucati de ∼ 3cm si ou pentru uns Crenvurstii in aluat

Cum am facut:

Aluatul se pregateste exact ca mai sus, doar ca punem mai multa sare in el.

Dupa ce a stat la rece, aluatul se intinde in forma dreptunghiulara (pe cat posibil) cu grosimea de 3-4mm, apoi se taie cu rola sau cu cutitul trecut de fiecare data prin faina, in bucati late de ∼1,5cm si lungi de 6-7cm (sau cum va place) pentru saratele si in fasii late de 3 cm pentru crenvurstii in aluat. Crenvurstii de ruleaza in aluat, apoi aluatul se unge cu ou batut putin cu furculita. Se pun in tava tapetata cu hartie de copt.

Cornulete cu nuca din aluat cu branza de vaci

Aluatul taiat pentru saratele se unge cu ou batut, apoi se presara deasupra cascaval sau parmezan ras. Se ridica fiecare saratea pe o spatula sau un cutit cu lama lata si se pune in tava tapetata cu hartie de copt.

Se pune tava in cuptor si se coc 20-25 de minute la 180-190ºC, pana cresc si incep sa se rumeneasca.

Sunt deosebit de bune, eu le-am facut de foarte multe ori.

Cornulete din aluat cu branza de vaci

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Cornulete cu nuca din aluat cu branza de vaci

  1. Foarte buna reteta aluatului cu branza de vaci, am facut dar fara nuca. Acum dupa ce am aflat de acest artificiu cu nuca si care noua ne place foarte mult , voi incerca in mod negresit!Vielen Dank liebe Hildegard!

    • Hanelore sunt eu, nu Hildegard 🙂
      Sa-l incerci ca e chiar bun. Sa-mi spui daca ti-a placut.
      Gern geschehen, liebe Aura! 😉

      • Imi cer scuze ca te-am botezat,mi-a scapat din neatentie numele de Hildegard desi stiam prenumele tau, caci eu iti urmaresc saitul cu atentie, vad tot ceea ce postezi si imi place ceea ce vad si citesc!Aceste cornulete sunt deja pe lista mea pentru Craciun,alaturi de prajitura cu cacao si visine, de cea cu nuca de cocos si bastonasele…. pentru restul ma mai gandesc.Multe prajituri le-am facut deja de cand „te-am descoperit”si am recomandat si prietenelor mele acest sait! Am sa mai revin,…bis dann, lass dich schoen grussen aus Hermannstadt!

        • Multumesc pentru ca ma urmaresti si ma recomanzi. Se pare ca avem gusturi comune. Spor la lucru si Craciun fericit iti doresc! Cu drag, Hanelore

Adaugă un comentariu: