Tort cu fructe de padure si mousse de iaurt

Tort cu fructe de padure si iaurt

De Anul Nou, dupa atatea mancaruri grele si prajituri care mai de care mai cremoase, ciocolatoase si delicioase, ne-am gandit ca ne prinde bine si un tort mai lejer si racoros, care sa ne revigoreze. Sora-mea a zis sa fie cu iaurt, completat bineinteles de fructe. Marea provocare pentru mine a fost sa folosesc cantitatea optima de gelatina in mousse-ul de iaurt, astfel incat sa nu se simta ca am pus gelatina; mousse-ul sa ramana lejer, aerat, dar in acelasi timp, sa nu curga din tort. Desi am avut emotii cand am vazut cat de inalt mi-a iesit tortul, mouse-ul a iesit perfect, iar tortul a ramas intreg si dupa ce l-am carat 100 km cu masina.

Tort cu fructe de padure si iaurt

Tortul este foarte bine insiropat pentru ca mie asa imi place, dar si pentru ca nu l-am imbracat in nicio crema. Daca il lasati ca si mine golas (naked), e bine sa insiropati blatul foarte bine, sa nu se usuce.

Ca si fructe, eu am folosit zmeura si mix de fructe de padure, dar puteti sa folositi si alte fructe preferate (capsuni, visine, mure etc.)

Reteta este pentru un tort cu diametrul de 23cm si inaltimea de 10cm (mie mi s-a parut imens cand l-am construit, dar prea mic cand l-am mancat 🙂 ).

 Avem nevoie de:

Pentru blatul pandispan:

  • 6 oua
  • un praf de sare
  • 150g faina
  • 120g zahar tos
  • coaja rasa de la o lamaie
  • o lingurita extract de vanilie (sau zahar vanilat)

Pentru siropul de insiropat:

  • 250ml apa
  • 100g zahar tos
  • o bucata din coaja unei lamai

Pentru sosul de fructe de padure:

  • 750g fructe de padure (eu am avut 500g zmeura si 250g mix de fructe de padure)
  • 375ml apa (sau un suc rosu de rodii, fructe de padure etc)
  • 120g zahar tos
  • 60g amidon

Pentru mousse-ul de iaurt:

  • 700g iaurt (eu am pus cu 10% grasime, dar poate fi si mai slab)
  • 300ml smantana pentru frisca foarte rece
  • 6 lingurite cu varf zahar pudra
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 6g (3,5 foi) gelatina + apa rece

Pentru decor, pentru ca nu am avut fructe de padure proaspete, am folosit rodie si physalis.

Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Pentru blatul pandispan, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina o forma de tort cu diametrul de 23 cm.

Intr-un bol micut am amestecat bine zaharul cu coaja rasa de lamaie.

Tort cu fructe de padure si iaurt

Separat, intr-un vas mare, am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare. Am adaugat o lingurita extract de vanilie si zaharul aromat cu lamaie in 3 reprize, mixand in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Albusurile trebuie foarte bine batute ca sa creasca frumos pandispanul. Am adaugat apoi galbenusurile si le-am incorporat usor cu spatula de silicon, apoi faina cernuta, pe care am incorporat-o tot asa usor prin miscari de rasturnare de jos in sus. Am turnat compozitia in tava pregatita si am pus-o in cuptorul incalzit la foc mijlociu (180ºC). Am copt 30 de minute, pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, iese curata, fara urme de aluat necopt). Cuptorul nu se deschide 20 de minute pentru ca riscam sa se lase blatul si sa nu mai creasca. Dupa 25 de minute l-am incercat, dar nu era copt inca.

Cand s-a copt, l-am scos din cuptor si imediat l-am scos si din tava si l-am lasat pe un gratar sa se raceasca.

Pentru sirop, am fiert 2 minute apa cu zaharul si coaja de lamaie, apoi l-am lasat sa se raceasca.

Tort cu fructe de padure si iaurt

Pentru sosul de fructe de padure, am amestecat intr-un vas micut amidonul cu 90g de zahar si 75ml de apa (sau suc daca aveti) si l-am lasat deoparte. In alt vas am pus pe foc 300ml de apa (sau suc) si 30g zahar sa fiarba. Cand a inceput sa fiarba, am adaugat fructele congelate si le-am lasat pana au inceput sa fiarba din nou. Atunci am adaugat amidonul desfacut cu apa, am amestecat, lasandu-l sa fiarba aproximativ inca un minut pana s-a ingrosat sosul si a devenit din nou lucios. L-am luat de pe foc si l-am lasat sa se raceasca la temperatura camerei.

Pentru mousse-ul de iaurt, am pus gelatina la hidratat intr-un vas cu apa rece, cat sa o acopere bine.

Intre timp am batut frisca. Am mixat un minut smantana pentru frisca (smantana trebuie sa fie foarte rece) la viteza mica. Apoi am marit viteza, am adaugat zaharul pudra si extractul de vanilie si am mixat pana frisca a devenit cremoasa si pufoasa. Cand o folosim in creme sau mousse-uri, frisca nu se bate pana la capat, sa stea „bat”, pentru ca nu se poate incorpora bine in preparat si raman cocoloase. Am lasat frisca batuta deoparte.

Tort cu fructe de padure si iaurt

Am pus toata cantitatea de iaurt intr-un vas mai mare.

Am scurs gelatina hidratata de surplusul de apa si am topit-o pe aburi. Am adaugat in gelatina topita, cat inca era pe aburi, doua linguri de iaurt si am amestecat. Am luat-o apoi de pe aburi, am turnat-o peste restul de iaurt si am amestecat sa se incorporeze. La final, am incorporat usor, prin rasturnare, frisca batuta.

Pentru asamblarea tortului am folosit un inel detasabil (mousse-ul e destul de moale la inceput). Am tapetat inelul cu o folie mai groasa la interior, care ajuta la obtinerea unei margini mai netede si frumoase. Am taiat blatul in 3 discuri.

Tort cu fructe de padure si iaurt

Am pus primul disc in inel, inchizandu-l in jurul lui. L-am insiropat cu o treime din sirop. Am pus apoi peste blat jumatate din sosul de fructe de padure si aproximativ doua cincimi din mousse-ul de iaurt. Am continuat cu al doilea disc de blat, sirop, a doua jumatate de sos de fructe, inca doua cincimi de mousse, al treilea blat, sirop si inca o cincime de mousse. L-am pus la frigider vreo 4 ore, dupa care l-am scos din inel rugandu-ma sa nu se imprastie 🙂 . Dar a iesit perfect, cantitatea de gelatina a fost suficienta sa tina tortul, iar mousse-ul a ramas lejer si aerat.

Pentru decor am folosit seminte de rodie si physalis.

Este o reteta de tort foarte simpla, cu grad redus de dificultate, pe care sper sa o incercati cat de curand si sa-mi spuneti daca v-a placut.

Tort cu fructe de padure si iaurt

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

9 thoughts on “Tort cu fructe de padure si mousse de iaurt

  1. Nu e buna rețetă,de ce nu dați rețetă reală?cu 2 iaurturi nu iasă crema ,curge iar când se amesteca cu dulceața de fructe,iasă un dezastru,mai ales daca e și blatul însiropat,

    • Bună ziua, îmi pare rău că nu v-a ieșit…. Probabil ați folosit un iaurt mai slab… Cu mult zer…. Folosiți un iaurt mai gras, cremos… Este rețeta reală, după care am făcut eu tortul…. Și nu o dată…. Numai bine!

  2. Este preferatul nostru. Si eu l-am facut de 4 ori si de fiecare data il devoram :)E un tort pe gustul meu, usor si racoros. In loc de zahar eu am folosit xylitol 🙂

  3. Buna, am incercat sambata acest tort, dar din pacate crema nu a iesit , am folosit gelatina foite de la Dr Oetker , insa cand am desfacut tortul dupa 5 h de stat la frigider mi s a rupt in doua :))…dar musafirii au apreciat munca si cumva am reusit sa il mancam, in schimb blatul si topingul de fructe au primit numai laude , dar nu sunt dezamagita, chiar am sa il mai incerc. Felicitari pt site !!! Maine am sa incerc prajitura cu branza dulce si voi reveni cu un comentariu .

    • Bună. Mulțumesc mult pentru toate rețetele minunate de pe acest site.
      Acest tort este super delicios! La mousse-ul de iaurt sunt necesare 16 grame de gelatina.

Adaugă un comentariu: