Prajitura cu nuca de cocos si crema de vanilie

Prajitura cu nuca de cocos

Este o rețetă din caietul meu de rețete, care mie îmi place foarte mult și, în plus, arată și bine.

Pentru o tavă de aproximativ 20*30 cm, avem nevoie de următoarele:

Pentru foile cu cacao:

  • 150g unt la temperatura camerei
  • 100g zahăr pudră
  • 250g făină
  • o lingură cacao
  • 5g praf de copt ( jumate de pliculeț)
  • 2-3 linguri de lapte

Pentru blatul cu cocos:

  • 6 albușuri
  • 6 linguri de zahăr tos
  • 200g fulgi de cocos

Pentru crema de vanilie:

  • 6 gălbenușuri
  • 3 linguri făină
  • 200g zahăr tos
  • 300ml lapte
  • 250g unt (82% grăsime) la temperatura camerei
  • o lingură extract de vanilie

Pentru decor:

  • 100g ciocolată + o lingură unt sau ulei (eu am folosit ulei de cocos)

sau:

  • 50g ciocolată rasă

Cum am făcut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am încălzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC).

Prajitura cu nuca de cocos2

Pentru foile cu cacao, am cernut făina, cacaoa, praful de copt și zahărul pudră, am adăugat untul moale tăiat cubulețe și 2 linguri de lapte și am frământat puțin cu mâna până s-a legat aluatul. (Dacă e necesar, mai adăugați puțin lapte). Am învelit aluatul în folie și l-am lăsat 30 de minute la frigider. Apoi am întins cu sucitorul o foaie din jumătate din cantitatea de aluat,  pe care am pus-o în tavă. L-am reparat pe unde s-a rupt și am lăsat tava deoparte.

Pentru blatul de cocos,  am bătut albușurile spumă tare, am adăugat treptat zahărul și am mixat în continuare până am obținut o spumă tare și lucioasă. Am adăugat nuca de cocos rasă și am încorporat ușor cu o spatulă. Apoi am distribuit compoziția peste foaia din tavă.

Am întins cea de-a doua foaie cu sucitorul și am pus-o în tavă peste blatul de cocos. Ca să-mi fie mai ușor să transfer foaia în tavă, am tăiat-o în două. S-a mai rupt și așa , dar am reparat-o. Oricum punem cremă peste ea și nu se vede. Am copt 30 de minute la foc mijlociu.

Este destul de greu de pus a doua foaie peste blatul de cocos. Cine dorește poate să facă o singură foaie mai groasă, peste care pune blatul de cocos.

Prajitura cu nuca de cocos3

Pentru crema de vanilie, am încălzit laptele până la punctul de fierbere. Într-o cratiță,  am mixat gălbenușurile cu zahărul, am adăugat făina și am încorporat-o, apoi, în timp ce mixam, am adăugat laptele în fir subțire. Am transferat cratița pe foc și am amestecat continuu cu telul până a început să fiarbă și s-a îngroșat crema. Am pus-o la răcit,  amestecând din când în când să nu facă pojghiță. Am adăugat apoi extractul de vanilie.

Separat am mixat untul moale până a devenit spumos, apoi am adăugat treptat crema în unt. Crema obținută am distribuit-o peste blatul copt și răcit. (Eu am folosit o ramă pentru prăjituri de data aceasta ca să reduc cât mai mult pierderile de la marginile prăjiturii. Rama nu e obligatorie. De altfel, conform rețetei, blatul rămâne în tavă, și, după ce se răcește, se pune crema peste el. Dar mie nu-mi place să las blatul în tavă pentru că mi se pare că prinde un gust metalic. Fiecare cu păsărica lui…)

Peste cremă, cel mai simplu este să radem ciocolată.

Eu am ales să fac de data aceasta o glazură din ciocolată (pentru aspect), deși e mai greu de tăiat apoi. Am topit ciocolata împreună cu uleiul pe aburi, apoi am distribuit-o peste crema răcită bine. Am presărat cocos peste glazură.

Prajitura cu nuca de cocos4

Pentru a tăia prăjitura, am folosit un cuțit încălzit în apă fierbinte și șters de fiecare dată cu un șervet.

Prajitura cu nuca de cocos

Spor la prăjiturit!

Print Friendly, PDF & Email

16 thoughts on “Prajitura cu nuca de cocos si crema de vanilie

  1. Am si eu reteta aceasta si am facut prajitura de foarte multe ori,de aceea imi permit sa va dau o sugestie in legatura cu foile care se rup foarte usor si sint greu de intins : Puneti o punga de plastic sau folie si sub si deasupra aluatului ,intindeti cit e necesar ,indepartati folia de deasupra si cu cealalta prin intoarcere,asezati foaia in tava,dupa care indepartati si cealalta folie. Sper ca va sint de folos informatiile!

    • Mulțumesc pentru sugestie. M-am gândit și eu la varianta asta, dar mi s-a părut greu sa așez foaia prin întoarcere. Și cum oricum nu se vede dacă mai are și rupturi, nu mă stresez prea mult cu ea.
      Eu vă mulțumesc pentru comentariu. Dacă nu eu, poate alte cititoare o să încerce varianta dumneavoastră 🙂

  2. Este o prajitura fina.Pentru ca crema de oua cu faina sa nu prinda pojghita la racire ,acopera cratita cu o folie alimentara pana la racire.(Este un sfat,daca vrei)

  3. Am făcut si eu rețeta si e relativ bună însă o mare problemă cu cantitatea de cocos. Cum ati măsurat 200 g?
    În prăjitură am pus doar 180g pt ca vedeam efectiv ca nu se mai leagă. Si atunci buatul de cocos ă iesit cam tare si nu se lega cu restul..putin si cam dulce dar asta depinde de gust.
    Eu cred ca ati pus o cana de cocos însă el fiind ușor ati crezut ca are 200 g….deci cantitatea ideală maxim 100 g cantarit

      • Am rețeta aceasta în caietul meu de cel puțin 20 de ani și am făcut-o de foarte multe ori, dar nu a ieșit niciodată blatul tare. Dimpotrivă, a fost foarte apreciată. Singura explicație pentru ce spuneți ar fi că nu bateți suficient albușurile. Îmi pare sincer rău că nu v-a ieșit prajitura. Vă doresc sărbători fericite!

  4. Nu inteleg de ca nu mi iesit crema de vanilla,sincer am incercat sa o fac de trei ori Si nu mi iesit , Nu stiu daca e faina din anglia Nu e buna

    • Amestecati toate ingredientele fara untul si vanilia, dupa care puneti pe foc mic pana se ingroasa. Dupa ce se raceste introducers untul si mixati. Nu raman cocoloase asa, chiar daca s au format la foc. Si amestecati au vanilia la final, ramane o aroma mai puternica asa.

  5. La blatul de cocos am aceeasi problema si eu..a iesit foarte tare,cu 200 gr nuca cocos…si crema de vanilie cam subtire..e prima data cand o fac,a doua oara sper sa iasa cum trebuie!

  6. Reteta este gresita. Blatul de cocos nu iese ca in poza dumneavoastra, la gramajele mentionate. Este mult prea dens cocosul, nu se amesteca cu doar 6 albusuri. Am batut foarte bine albusurule si tot nu a iesit.

  7. Prajitura e foarte gustoasa,foile nu mi se rup niciodata , se intind foarte bine, eu am pus un galbenus in foi, iar cocos am pus mai putin cam 180 grame.sper sa sa fie de folos sugestia mea

  8. Buna, am facut si eu reteta urmarind specificatiile si cantarind toate produsele, prajitura nu mi-a iesit asa cum arata in poza, clar ceva nu este ok. nu o recomand. Specific faptul ca nu sunt incepatoare am facut creme de vanilie, dar dupa aceasta reteta nu a iesit cum trebuie, am aruncat-o si am facut crema de la cremsnit asta sa nu arunc restul. legat de nuca de cocos am pus 200gr este prea mult pentru albusul a 6 oua. Deci nu o faceti pentru ca nu are rost daca nu stiti sa o dregeti….

Adaugă un comentariu: