Bavarois Rubane – ciocolata, cafea, vanilie

Bavarois Rubane - ciocolata, cafea, vanilie

Este un desert clasic, simplu, fara coacere. Eu am ales sa-l fac acum pentru ca in compozitia sa intra doar galbenusurile de la ou, iar eu aveam patru galbenusuri ramase de la alt preparat.

Pentru o bavareza cu diametrul de 16 cm, avem nevoie de:

  • 500 ml lapte
  • jumatate de baton de vanilie
  • 4 galbenusuri
  • 120g zahar tos
  • 6 foi de gelatina (10g) + apa rece
  • 30g ciocolata neagra maruntita
  • 50 ml cafea tare
  • o lingurita extract de vanilie
  • 400ml smantana pentru frisca

Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Mai intai sa fac o precizare. Bavareza ar trebui pusa intr-o forma de sarlota, dar eu nu am. Asa ca am pus-o intr-o oala mai mica, de 1,5 litri si diametrul de 16 cm. Daca aveti forma speciala, folositi-o! Aceasta oala am bagat-o de la inceput in congelator, pana la terminarea cremei.

Tot in congelator am pus si smantana pentru frisca pana la utilizare. Ca sa se bata bine, smanatana trebuie sa fie foarte rece.

Am maruntit ciocolata si am facut o cafea tare.

Bavarois-rubane3

Am pus gelatina la hidratat in apa rece cat sa o acopere bine si am pregatit o cratita cu apa, pe care am pus-o pe foc pentru baia de aburi.

Am facut crema englezeasca (creme anglaise). Am pus laptele pe foc sa se infierbante impreuna cu semintele de la jumatate de baton de vanilie. Intr-un vas, care se potriveste peste cratita cu aburi, am pus galbenusurile si zaharul si am mixat pana s-au deschis la culoare si si-au dublat volumul. (Cand adaugam zaharul peste galbenusuri, trebuie sa incepem imediat sa mixam, altfel se pot face cocoloase). Apoi am turnat laptele fierbinte peste crema de galbenusuri putin cate putin si am mixat. Am transferat vasul pe baia de aburi si am amestecat continuu cu lingura de lemn pana crema a inceput sa se ingroase. Cand este gata, crema  trebuie sa „imbrace” lingura si, daca trasam cu degetul o linie pe spatele lingurii, linia sa se pastreze. Dupa cum puteti vedea pe lingura, eu am lasat prea mult crema pe aburi si s-a imbranzit un pic. De aceea am strecurat-o.

Am topit apoi gelatina scursa de surplusul de apa pe baie de aburi, am adaugat-o in crema si am amestecat bine.

Bavarois-rubane2

Am impartit crema in trei parti egale, in trei vase. Ca sa o impart egal, eu am cantarit-o intreaga si apoi am impartit-o in trei tot prin cantarire. Intr-un vas am adaugat ciocolata, in altul cafeaua si in al treilea extractul de vanilie. Le-am omogenizat pe fiecare si le-am lasat deoparte.

Am batut frisca semitare, sa fie pufoasa si cremoasa. Cand se pune in creme, frisca se bate doar pana cand paletele mixerului incep sa lase urme in ea. Daca se bate foarte tare, pot sa ramana cocoloase in crema, nu se poate omogeniza asa bine. Am impartit si frisca in trei parti egale si am lasat-o la frigider.

Am racit crema cu vanilie la temperatura camerei si am adaugat in ea o treime din frisca. Mai intai am pus o lingura si am incorporat-o, apoi si restul si am incorporat-o usor cu lingura prin rasturnare. Am scos oala din congelator si am turnat crema cu vanilie. Am batut usor cu oala de masa ca sa se niveleze si sa iasa bulele de aer si am bagat-o din nou in congelator pentru 10 minute, timp in care s-a inchegat.

Am procedat la fel cu crema de cafea, apoi cu cea de ciocolata. Dupa ce am pus-o pe cea de ciocolata, nu am mai pus-o in congelator, ci in frigider, unde am lasat-o peste noapte (cel putin vreo 4 ore trebuie sa stea).

Ca sa o scot pe platou, am scufundat oala cateva secunde in apa firbinte, am pus apoi platoul deasupra si am rasturnat-o printr-o miscare scurta. La mine  a fost cu peripetii, nu a iesit din prima. Asa ca am pus-o din nou cateva secunde in apa calda si am rasturnat-o inca o data. De data asta a iesit, dar s-a topit destul de multa de pe margini si a curs crema pe platou. Am avut noroc ca nu am folosit un platou mai micut (asa cum aveam de gand), ca ar fi curs afara. Apoi am curatat crema topita de pe platou si am ornat bavareza cu picaturi de glazura si triunghiuri de ciocolata.

Se zice ca ar fi buna langa niste fursecuri sau o cafea. Nu stiu….. incercati…

Bavarois Rubane - ciocolata, cafea, vanilie

Spor la prajiturit! Sursa: Le Cordon Bleu- Patisserie & Baking Foundations

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: