Tort cu mousse de fistic și zmeură

Tortul cu mousse de fistic și zmeură este un desert lejer și elegant. Deși necesită un pic de timp și efort pentru a-l pregăti, rezultatul final merită cu siguranță. Este desertul perfect pentru orice ocazie, mai ales în timpul verii când fructele proaspete se găsesc din abundență.

Dacă preferați deserturile fără coacere, nu trebuie decât să înlocuiți blatul de fistic cu un blat de biscuiți, in care puteți pune, desigur, și fistic măcinat.

Mai mult, dacă înlocuiți cantitatea mică de făină folosită în tort cu o alternativă fără gluten, acest tort poate fi transformat foarte ușor într-un desert fără gluten.

Găsiți aici toate rețelele mele de tort.

Pentru un Tort cu mousse de fistic și zmeură cu diametrul de 23 cm, adică 12-14 felii, avem nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru blatul cu fistic:

  • 2 ouă
  • 70g zahăr tos
  • 70 g fistic prăjit măcinat
  • 10 g făină
  • 15 g unt 82% grăsime

Pentru mousse-ul de zmeură:

  • 300 g zmeură, proaspătă sau congelată
  • 50 g zahăr tos
  • o lingură suc de lămâie
  • 5 foi de gelatină (8,3 g)
  • 200 g cremă de brânză
  • 200 ml smântână lichidă

Pentru mousse-ul de fistic:

  • 70g fistic
  • 2 gălbenușuri
  • 240 ml lapte
  • 20 g unt 82% grăsime
  • 20 g amidon
  • 40 g zahăr tos
  • 3 foi de gelatină (5 g)
  • 200 ml smântână lichidă

Pentru jeleul de zmeură:

  • 130 g zmeură, proaspătă sau congelată
  • 30g zahăr
  • 2 foi de gelatină (3,3 g)

Pentru decor:

  • zmeură proaspătă
  • fistic

Cum am făcut Tortul cu mousse de fistic și zmeură:

Blatul de fistic:

  1. Am încălzit cuptorul la 180°C (foc mediu) și am tapetat cu hârtie de copt baza unei tăvi de tort rotunde cu diametrul de 23 cm.
  2. Am topit untul și l-am lăsat să se răcorească. Am măcinat fisticul prăjit. Eu am cumpărat fistic gata prăjit, nesărat. Dacă aveți fistic crud, acesta trebuie copt 15 minute la 150°C ca să-și dezvolte un pic aroma.
  3. Într-un bol, am mixat ouăle împreună cu zahărul aproximativ 10 minute, până s-au deschis la culoare și și-au triplat volumul. Am adăugat pe rând fisticul măcinat, făina și, la final, untul topit și am încorporat cu o spatulă ușor, doar prin răsturnare.
  4. Am turnat compoziția în tavă și am copt 15-20 de minute la 180°C (foc mediu), până blatul a început să se rumenească și a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusă în blat iese curată, fără urme de aluat necopt). L-am scos din tavă și l-am lăsat să se răcească complet.

Mousse-ul de zmeură:

  1. Am pus gelatina la hidratat în apă rece. Am pus crema de brânză într-un vas mai mare și am mixat-o un pic să devină cremoasă.
  2. Am pus zmeura, zahărul și sucul de lămâie într-o cratiță pe foc mediu și am fiert amestecul 5 minute. L-am luat de pe foc si l-am pasat printr-o strecurătoare ca să îndepărtez semințele.
  3. Am reîncălzit ușor piureul de zmeură pentru că s-a răcit până l-am pasat. Am adăugat gelatina hidratată scursă de surplusul de apă, in piureul cald, am amestecat să se topească gelatina, apoi am turnat piureul peste crema de brânză și am amestecat să se omogenizeze.
  4. Separat am bătut frișca semitare, atât cât să fie pufoasă și cremoasă, nu să stea băț. Ca să se bată bine, smântâna lichidă trebuie să fie obligatoriu foarte rece. Am pus mai întâi două linguri de frișcă în crema de brânză cu zmeură și am încorporat-o ușor cu spatula, apoi restul de frișcă.
  5. Am început asamblarea tortului. Am folosit un inel de tort pentru a monta tortul. Am pus blatul în inel și am turnat peste el mousse-ul de zmeură. L-am nivelat și l-am pus la frigider.

Mousse-ul de fistic:

  1. Am curățat fisticul după procedeul descris la articolul „Cum decojesc fisticul”, pe care îl găsiți aici. Apoi l-am mărunțit până s-a transformat în pastă, mai întâi în chopper, apoi în râșnița de cafea.
  2. Am pus gelatina la hidratat în apă rece. Am pus laptele împreună cu untul să se înfierbânte.
  3. Într-un vas care poate fi pus pe foc, am amestecat gălbenușurile cu zahărul, am adăugat amidonul și apoi laptele fierbinte în fir subțire, amestecând continuu. Am pus cratița pe foc mediu și am amestecat continuu până crema a început să se îngroașe. Am luat-o de pe foc si am lăsat-o 5 minute să se răcorească. Am adăugat pasta de fistic și am încorporat-o.
  4. Am scurs gelatina hidratată de surplusul de apă și am amestecat-o în cremă. Am lăsat crema să se răcească la temperatura camerei.
  5. Separat am bătut frișca semitare. Am încorporat-o în crema răcită, mai întâi două linguri, apoi și restul.
  6. Am turnat mousse-ul de fistic peste cel de zmeură și am pus tortul din nou la frigider.

Jeleul de zmeură:

  1. Am pus gelatina la hidratat în apă rece.
  2. Am fiert două minute zmeura împreună cu zaharul, apoi am pasat-o printr-o sită să rețin semințele. Am reîncălzit-o un pic și am amestecat-o cu gelatina hidratată, scursă de surplusul de apă.
  3. Am lăsat jeleul să se răcească la temperatura camerei, apoi l-am turnat ușor peste mousse-ul de fistic, care între timp s-a închegat. Am pus din nou tortul la frigider să se întărească și jeleul.
  4. Pentru decor am folosit zmeură proaspătă si fistic.

Spor la prăjiturit!

Valori nutriționale /felie de 150g:

Valoarea energetică 473 kcal; Grăsimi 21,2 g; Carbohidrați 68,1 g –  din care Zaharuri 61,5 g; Fibre 3,2 g; Proteine 6,2 g

Adaugă un comentariu: