Prajitura Deliciu

Prajitura Deliciu

Prajitura Deliciu este o prajitura destul de cunoscuta, cel putin in mediul virtual, compusa dintr-un blat de albusuri cu nuci, un strat crocant de nuci coapte, un strat de Nutella, o crema din galbenusuri si frisca, la care eu am adaugat mascarpone si am aromat-o cu vanilie si un strat de biscuiti inmuiati in cafea.

Inutil sa mai spun cat e de buna…

Reteta prajiturii Deliciu este pentru o tava dreptunghiulara de 30*20cm. Avem nevoie de:

Pentru blat:

  • 250g nuci
  • 6 albusuri
  • 170g zahar tos
  • 2 linguri pesmet
  • 50g nuca macina
  • 40g faina
  • o lingura rom
  • un praf de sare
  • 250g Nutella

Pentru crema cu vanilie:

  • 6 galbenusuri
  • 200g zahar tos
  • 6 linguri lapte
  • 7g (∼4 foi) gelatina (eu am pus doar 5g=3foi, dar crema a fost un pic prea moale)
  • 250g mascarpone (rece, de la frigider)
  • 200ml smantana pentru frisca (rece, de la frigider)
  • 2 lingurite extract de vanilie

In plus:

  • un pachet (130g) de biscuiti Petit Beurre
  • 200ml cafea tare

Am incercat si varianta cu crema de vanilie cu unt. E la fel de buna.Prajitura Deliciu

Pentru crema cu unt avem nevoie de:

  • 6 galbenusuri
  • 120g zahar tos
  • 300ml lapte
  • 30g amidon
  • 200g unt (82% grasime) la temperatura camerei
  • 2 lingurite extract de vanilie

Modul de preparare al cremei cu unt il gasiti la Prajitura Tosca.

Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Pentru blat, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am copt mai intai nucile 15 minute. Le-am lasat sa se raceasca, apoi le-am maruntit cu cutitul. Am uns cu unt o tava dreptunghiulara de 30*20cm si am tapetat-o cu faina, apoi am pus nucile coapte maruntite in ea, astfel incat sa acopere tot fundul tavii. Am pastrat o mana de nuci pentru decor.

Intr-un vas am amestecat nuca macinata cu pesmetul si le-am lasat deoparte.

In alt vas, am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare, am adaugat apoi o lingura de rom si zaharul treptat si am mixat in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am adaugat amestecul de nuca si pesmet, am cernut deasupra faina, apoi le-am incorporat usor cu spatula de silicon, prin miscari de rasturnare de jos in sus. Am turnat compozita in tava peste stratul de nuci si am nivelat-o. Am pus tava in cuptorul incalzit si am copt blatul 25 de minute la foc mediu (180ºC), pana a inceput sa se rumeneasca pe margini si sa se desprinda de tava.

Prajitura Deliciu

Am scos tava din cuptor, am acoperit-o cu un grilaj si am intors-o printr-o miscare scurta si rapida, astfel incat blatul a ramas pe grilaj cu nuca deasupra.

Imediat, cat blatul a fost inca fierbinte, am pus peste nuca Nutella si am nivelat-o, apoi am lasat blatul sa se raceasca complet.

Pentru crema cu vanilie, am pus gelatina la hidratat in apa rece cat sa o acopere bine si am pus o cratita cu apa de doua degete la fiert pentru baia de aburi.

Intr-un vas care se potriveste peste baia de aburi, am pus galbenusurile, zaharul si 6 linguri de lapte si am amestecat cu telul sa se omogenizeze. Apoi am mutat vasul pe baia de aburi, unde am amestecat continuu 7-8 minute pana crema a inceput sa se ingroase, moment in care am luat-o de pe aburi, am lasat-o 5 minute sa se racoreasca, apoi am adaugat gelatina hidratata, scursa de surplusul de apa si am amestecat sa se incorporeze. Am lasat crema sa se raceasca complet, apoi am adaugat extractul de vanilie si am amestecat.

Prajitura Deliciu

Am pus intr-un vas mascarponele impreuna cu frisca, amandoua reci de la frigider, si le-am mixat impreuna pana amestecul s-a intarit, la fel ca si frisca simpla. Am adaugat mai intai doua linguri de frisca cu mascarpone in crema si am amestecat, apoi si restul de frisca cu mascarpone si le-am incorporat. Crema este destul de lichida. Am pus-o la frigider pana s-a mai ingrosat, dar am scos-o tot la 5-10 minute si am amestecat in ea.

Intre timp am facut o cafea tare si am racit-o.

Pentru asamblarea prajiturii Deliciu, peste blatul cu nuci si Nutella am pus doua treimi din crema si am nivelat-o, apoi, peste crema am aranjat un strat de biscuiti inmuiati fiecare scurt in cafeaua tare, iar peste biscuiti, cealalta treime de crema. Am pus prajitura la frigider pentru vreo trei ore sa se intareasca crema, cel mai bine peste noapte.

Pentru decor, am pus intr-unul din colturile unei pungi o lingurita de Nutella, pe care am incalzit-o in prealabil la microunde, de doua ori cate 20 de secunde la puterea cea mai mica. Am taiat un pic din coltul pungii si am facut cateva dungi oblice cu Nutella pe prajitura. Apoi am presarat nucile maruntite puse deoparte pentru acest scop.

Prajitura Deliciu se poate taia acum in felii potrivite si poate fi savurata alaturi de o cafea buna sau, de ce nu, alaturi de celelate preparate gustoase de pe masa de Craciun.

Prajitura Deliciu

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: