Prajitura Caramel

Prajitura Caramel

Nu stiu daca se mai poarta caietele de rețete, acum cand gasesti pe internet orice reteta vrei, dar eu nu renunt la al meu. Am in el retete vechi, preluate din caietul mamei mele si retete mai noi cerute de la doamnele de la care am mancat respectivele prajituri si mi-au placut. Reteta aceasta este una dintre cele preluate din caietul mamei. Este o prajitura care mi-a placut dintotdeauna, ieftina si buna.

Pentru o tava de maxim 25*36cm avem nevoie de:

Pentru foi:

  • 350g faina
  • 150g zahar tos
  • 100g unt
  • un ou
  • o lingurita rasa bicarbonat de sodiu
  • 3 linguri de smantana

Pentru crema:

  • 100g zahar tos
  • 50ml cafea tare
  • 750ml lapte
  • 120g faina
  • 200g zahar tos
  • 1-2 fiole esenta de vanilie sau o lingura extract de vanilie
  • 150g unt (82% grasime)  la temperatura camerei

Pentru decor:

  • 50g ciocolata

Cum am facut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Mai intai sa fac o precizare. In reteta originala se fac doar 3 foi din aceleasi cantitati de ingrediente (eu am facut 4 foi), iar crema se face din 2/3 din ingrediente si se pune doar in doua straturi, deasupra prajitura pudrandu-se cu zahar. Eu am facut acum crema mai multa si am pus si deasupra, in loc de glazura.

Pentru foi, am incalzit mai intai cuptorul  la foc mediu (180ºC).

Prajitura-caramel2

Pe blatul de lucru am pus toate ingredientele si am  framantat un aluat omogen. L-am impartit in patru. Am luat prima bucata de aluat, am pus-o pe blatul presarat bine cu faina si am intins-o cu sucitorul cam 3/4 din dimensiunea tavii. Am presarat si aluatul cu faina de cate ori a fost nevoie, sa nu se lipeasca de sucitor. Am intors o tava de 25*36cm cu fata in jos, am presarat-o cu faina si am transferat foaia intinsa pe ea. Am continuat sa o intind aici cu sucitorul pana la dimensiunea tavii, apoi am indreptat-o, taind surplusul de pe margini. Am pus tava in cuptor si am copt 7-8 minute la foc mijlociu, pana foaia a inceput sa se rumeneasca.

Am scos tava din cuptor, am trecut cu un cutit cu lama lata pe sub foaie sa o desprind de tava, apoi am lasat-o sa alunece pe o suprafata dreapta. Cat este calda, foaia e moale, iar cand se raceste se intareste. Am racit tava, lasand sa curga apa rece in interiorul ei, apoi am sters-o cu un servet.

Am copt in acelasi fel inca 3 foi, suprapunandu-le pe masura ce s-au copt, apoi le-am lasat sa se raceasca.

Pentru crema am facut o cafea tare si am pus 100g zahar intr-o craticioara pe foc mijlociu sa se caramelizeze. Cand s-a topit tot zaharul si a capatat o culoare aramie, am tras cratita de pe foc, am adaugat cafeaua, am pus din nou pe foc si am lasat sa fiarba pana s-a topit tot caramelul, amestecand in tot acest timp. Am lasat acest sirop deoparte.

Prajitura-caramel3

Am pus laptele sa se infierbante. Separat, intr-o cratita, am amestecat faina cu zaharul. Cand s-a infierbantat laptele, l-am adaugat treptat in amestecul de faina si zahar, amestecand cu telul sa se desfaca toate cocoloasele formate. Am pus apoi cratita pe foc mediu, am adaugat siropul caramel si am amestecat continuu cu telul pana s-a ingrosat crema. Am luat-o de pe foc si am lasat-o sa se raceasca, amestecand din cand in cand.

In timp ce s-a racit crema, am mixat doua minute untul (aflat la temperatura camerei) pana a devenit spumos.

Am pus in crema aroma de vanilie, apoi am adaugat crema in trei reprize in unt, mixand dupa fiecare pana la incorporare.

Am impartit crema in patru si am umplut cu ea cele patru foi, punand crema inclusiv deasupra, in loc de glazura.

Am topit apoi pe aburi 50g de ciocolata, am pus-o intr-o punga careia i-am taiat foarte putin dintr-un colt si am facut dare de ciocolata pe prajitura.

Am lasat prajitura cateva ore sa stea sa se inmoaie foile, apoi am taiat-o bucati… si am mancat cu mare pofta…

Prajitura-caramel4

 

 

 

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Prajitura Caramel

Adaugă un comentariu: