Pavlova cu ciocolata si pere posate in vin rosu

Pavlova cu ciocolata si pere posate in vin rosu

Perele fierte intr-un vin aromat cu scortisoara, cuisoare, vanilie si alte arome, servite alaturi de un sos de ciocolata sunt oricum un deliciu. Daca le mai si asezam in bratele Pavlovei, devin deliciul suprem. Cam asta am dorit eu de la acest desert…

Pentru o Pavlova cu diametrul de 22-24cm (4-maxim 6 persoane), avem nevoie de:

Pentru Pavlova:

  • 4 albusuri mari ( la temperatura camerei)
  • un praf de sare
  • 250g zahar pudra
  • o lingurita otet
  • 2 linguri cacao
  • o lingurita extract de vanilie

Pentru crema de ciocolata neagra:

  • 3 galbenusuri
  • 170ml lapte
  • 40g zahar tos (sau mai mult daca va place mai dulce)
  • 150g ciocolata neagra

Pentru perele posate in vin:

  • 4 pere mai tari
  • 750ml vin rosu
  • 250g zahar tos
  • condimentele folosite de mine (condimentati dupa gust):
    • un baton de scortiosara
    • jumatate de pastaie de vanilie
    • o boaba de cardamom
    • 5 cuisoare
    • 6 boabe de piper roz (negru, rosu)

Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Mai intai am fiert perele ca sa aiba timp sa se raceasca. Pentru aceasta, am pus la fiert vinul cu zaharul si condimentele. Am curatat perele de coaja, pastrand codita si am scobit din partea de jos fiecare para pentru a scoate casuta semintelor. Cand vinul a inceput sa fiarba, am adaugat perele si am redus focul. Am fiert 30 de minute. Apoi am scos perele din vin si le-am lasat sa se raceasca.

Pavlova-cu-ciocolata-si-pere-posate-in-vin-rosu2

Pentru Pavlova, am incalzit cuptorul la foc mediu si am desenat pe o hartie de copt un cerc cu diametrul de 20cm. Am intors hartia cu scrisul in jos si am pus-o intr-o tava de copt.

Pentru reusita oricarei bezele este important ca vasul (din metal sau sticla, nu plastic) sa fie foarte curat si degresat (se sterge cu un servetel inmuiat in otet sau zeama de lamaie). De asemenea, trebuie sa ne asiguram ca la despartirea albusurilor de galbenus nu scapa nicio urma de galbenus. Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei (le scoatem din frigider cu jumatate de ora inainte de a ne apuca de treaba) si mixam la inceput la viteza mica (pana bezeaua ajunge in stadiul de varfuri moi), apoi la viteza mare.

Pavlova-cu-ciocolata-si-pere-posate-in-vin-rosu4Am cernut zaharul pudra si separat cacaoa. Am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare, apoi am adaugat o lingurita de otet si treptat zaharul, lingura cu lingura, mixand in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am adaugat cacaoa si extractul de vanilie si am mai mixat putin ca sa se incorporeze. Am pus apoi bezeaua pe hartia de copt in interiorul cercului si am format o adancitura in mijloc, ca un cuib. Am pus tava in cuptor si am redus imediat focul aproape la minim (130ºC). Am blocat usa cuptorului pe intredeschis cu ajutorul unei linguri de lemn si am copt 90 de minute. Ar trebui sa fie gata in 60-75 de minute, dar mie mi s-a parut ca nu e destul de tare la suprafata si am lasat-o 90 de minute.La final, la exterior trebuie sa fie uscata, crocanta, iar la interior pufoasa si cremoasa. Am oprit focul si am lasat Pavlova in cuptor sa se raceasca.

Pavlova-cu-ciocolata-si-pere-posate-in-vin-rosu3Pentru crema de ciocolata neagra, am maruntit mai intai ciocolata si am pus la fiert apa de doua degete intr-o cratita pentru baia de aburi. Am pus laptele sa se infierbante si, intr-un vas care se potriveste pe cratita cu baia de aburi, am mixat galbenusurile cu zaharul pana s-au deschis la culoare si si-au dublat volumul. Apoi am turnat peste crema de galbenusuri laptele fierbinte in fir subtire in timp ce mixam. Am transferat vasul pe baia de aburi si am amestecat continuu cu lingura de lemn aproximativ 10 minute, pana crema a inceput sa se ingroase. Nu se ingroasa mult, e gata atunci cand acopera lingura si, daca tragem o linie cu degetul pe dosul lingurii acoperita cu crema, aceasta linie se mentine. Am luat crema de pe aburi si am turnat-o fierbinte peste ciocolata maruntita. Am amestecat pana s-a topit ciocolata si s-a omogenizat crema. Am lasat-o sa se raceasca.

Cand toate s-au racit, am asamblat Pavlova. De data aceasta nu mi-a iesit Pavlova asa bine, s-a crapat destul de mult. Am transferat-o cu mare grija pe platou. Deasupra, in cavitate, am pus crema cu ciocolata. Am taiat baza perelor sa fie dreapta, astfel incat perele sa stea vertical, apoi am pus perele peste crema.

Asta a fost tot. E delicioasa, chiar daca s-a cam crapat fustita Pavlovei.

Pavlova cu ciocolata si pere posate in vin rosu

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: