Prajitura Spartak

pleziruri - Prajitura Spartak

Este o prajitura din foi cu miere si cacao, umplute cu o crema de patiserie cu unt si aromata cu vanilie, fiind una din cele mai populare prajituri in Rusia. Este foarte gustoasa si poate fi facuta si in forma rotunda de tort.

Prajitura Spartak trebuie preparata cu o zi inainte de servire pentru ca foile sa aiba timp sa se inmoaie.

Reteta este pentru o Prajitura Spartak cu dimensiunile de 30*20cm. Avem nevoie de:

Pentru foi:

  • 350g faina
  • 20g (2 linguri) cacao
  • 90g  (3 linguri) miere
  • 150g zahar tos
  • un ou
  • 2 linguri lapte
  • 50g unt
  • o lingurita bicarbonat de sodiu

Pentru crema de vanilie:

  • 500ml lapte
  • 3 oua
  • 60g (3 linguri) faina
  • 20g (2 linguri) amidon
  • 120g zahar tos
  • 200g unt (82% grasime) la temperatura camerei
  • 2 lingurite extract de vanilie

Pentru glazura va propun mai multe variante:

Var.1 Glazura oglinda neagra 

  • 50g zahar tos
  • 15g cacao
  • 50ml apa
  • 35 ml smantana pentru frisca
  • 2g gelatina + apa rece

Procedura este descrisa la tortul de aici.

Var.2 Glazura ganache

  • 75g ciocolata neagra
  • 50ml smantana pentru frisca
  • o lingurita unt (82% grasime) la temperatura camerei

Procedura este descrisa la tortul de aici.

Var.3 Glazura de cacao

  • 70g zahar tos
  • 20g cacao
  • 35ml apa
  • 20g unt (82% grasime) la temperatura camerei

Procedura este descrisa la prajitura de aici.

Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Pentru foi, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC).

Intr-un vas am cernut si am amestecat faina cu cacaoa.

In alt vas am pus mierea, oul, untul, laptele, zaharul si bicarbonatul de sodiu si le-am pus pe foc mic, amestecand constant cu telul, pana compozitia a inceput sa fiarba si sa se umfle, dublandu-si volumul. Am luat vasul de pe foc, am adaugat toata faina amestecata cu cacaoa si am amestecat pana la omogenizare. Am format apoi un sul pe care l-am impartit in patru parti egale.

Am intors o tava de 20*30 cm cu fata in jos, am presarat-o foarte bine cu faina si am intins direct pe ea prima foaie din cele patru pana a ajuns la dimensiunea tavii. Am taiat surplusul de aluat de pe margini trecand cu un cutit cu lama subtire de sus in jos pe marginea tavii.

pleziruri - Prajitura Spartak

Am pus tava in cuptorul incalzit la 180ºC si am copt foaia 7 minute. Cand am scos tava din cuptor, am trecut repede cu un cutit subtire pe sub foaie sa o desprind de tava, apoi am lasat-o sa alunece pe o suprafata dreapta. Cat e calda, foaia e moale, dar cand se raceste se intareste si devine casanta.

Am intins si am copt la fel si celelalte trei foi, pe care le-am pus una peste alta. Am racit de fiecare data tava, lasand sa curga apa rece pe interior, apoi am sters-o.

Am lasat foile sa se raceasca.

Pentru crema, am pus laptele sa se infierbante. Intr-un vas care poate fi pus pe foc am amestecat mai intai ouale cu zaharul, apoi am adaugat faina si amidonul. Am amestecat sa se omogenizeze, apoi am adaugat laptele fierbinte in trei reprize amestecand dupa fiecare. Am mutat apoi vasul pe foc mediu si am amestecat continuu cu telul pana crema s-a ingrosat. Am luat crema de pe foc, am acoperit-o cu o folie de plastic in contact direct cu ea si am lasat-o sa se raceasca. Cand s-a racit, am adaugat extractul de vanilie si am amestecat.

pleziruri - Prajitura Spartak

Am mixat untul moale pana a devenit spumos, apoi am adaugat in trei reprize crema racita. La final am mixat un minut la viteza mare sa se spumeze.

Pentru asamblarea prajiturii, am curatat mai intai cu o perie dosul fiecarei foi de eventualul surplus de faina, apoi le-am suprapus alternativ cu cate o treime din crema. Peste ultima foaie am pus o tava si in tava o greutate (eu folosesc DEX-ul pentru aceasta procedura) si am lasat prajitura peste noapte sa se aseze si sa se inmoaie foile.

Prajitura se poate glazura sau se poate presara doar cu zahar pudra. Eu am folosit pe o parte din prajitura un rest de glazura oglinda neagra pe care o aveam in congelator, iar cealalta parte am presarat-o doar cu zahar pudra cu ajutorul unui sablon.

Pentru servire, prajitura se taie in bucati potrivite.

Ca si variatiune, la crema se pot folosi si alte arome, dupa preferinta. Mie mi-ar placea, de exemplu, cu rom.

Pleziruri - Prajitura Spartak

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: