Prajitura Rumba

Prajitura Rumba

O prajitura incantatoare, cu blat pufos cu visine si nuci coapte, foi de napolitana crocante si crema de vanilie, pe care am descoperit-o de curand si pe care am pregatit-o pentru masa de Paste (catolic… dar e foarte probabil sa o fac si la cel ortodox).

Pentru o tava de 20*30cm avem nevoie de:

Pentru blat:

  • 6 albusuri
  • 6 linguri zahar tos (eu am inlocuit 2 linguri cu zahar vanilat)
  • 150g nuca
  • un borcan compot de visine fara samburi sau o cana de visine (proaspete sau congelate) fara samburi
  • 5 linguri de faina
  • o lingura rom
  • un praf de sare

Pentru crema:

  • 6 galbenusuri
  • 9 linguri zahar
  • 5 linguri lapte rece
  • 300g unt (82% grasime) la temperatura camerei
  • 2 lingurite extract de vanilie

In plus:

  • 2 foi de napolitana de 20*30cm

Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Prajitura-rumba4Am incalzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC), am pus nucile intr-o tava si le-am copt 10-12 minute.

Am pus visinele intr-o strecuratoare sa se scurga bine.

Dupa ce s-au racit, am frecat putin nucile coapte intre palme sa se curete cat de cat de pielita, apoi le-am maruntit cu cutitul.

Am tapetat o tava de 20*30cm cu hartie de copt in asa fel incat sa acopere si laturile (ca sa pot scoate blatul mai usor din tava la final), apoi am uns hartia cu unt si am tapetat-o cu faina. In imagine puteti vedea cum se taie hartia pe colt pentru a imbraca frumos marginea interioara a tavii.

Am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare. Am adaugat o lingura de rom si zaharul treptat, mixand in continuare pana am obtinut o spuma tare si lucioasa. Am adaugat nucile maruntite si visinele scurse bine si le-am incorporat usor cu spatula. La final am cernut faina peste compozitie si am incorporat-o cu spatula prin miscari de rasturnare de jos in sus. Am turnat-o in tava si am nivelat-o.

Prajitura-rumba2

Am copt blatul 25-30 de minute la 180ºC, pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, iese curata fara urme de aluat necopt). Cuptorul nu se deschide 20 de minute. Am scos blatul din tava (cu tot cu hartie) si l-am pus pe un gratar sa se raceasca.

Pentru crema, am pus o cratita cu apa de 2 degete sa fiarba pentru baia de aburi. Intr-un vas, care se potriveste perfect peste cratita cu baia de aburi, am pus galbenusurile, zaharul si 5 linguri de lapte si am amestecat bine cu telul. Apoi am transferat vasul pe aburi, unde am amestecat continuu cu telul 5-7 minute pana cand crema s-a legat, avand consistenta unei maioneze subtiri. Am luat-o de pe aburi si am pus-o la racit. Rece, am aromatizat-o cu vanilie.

Prajitura-rumba3

Am mixat untul moale pana a devenit spumos, apoi am adugat crema in unt treptat, cate 1-2 linguri o data, mixand dupa fiecare pana la incorporare.

Pentru asamblare, am pus pe o tava o foaie de napolitana, am pus pe ea jumatate din crema si am nivelat-o, a urmat blatul, apoi cealalta jumatate de crema si am incheiat cu a doua foaie de napolitana. Am pus-o ora la frigider inainte de a o taia felii.

Mie imi place sa o mananc in prima zi, cand foile de napolitana sunt crocante. A doua zi ele se inmoaie, dar prajitura ramane la fel de gustoasa.

Prajitura Rumba

Spor la prajiturit!

Sursa:  brzikolaci.com – Oblande Rumba

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Prajitura Rumba

  1. Desi m-am abonat de ceva timp la newsletterul tau,nu am postat nici un comentariu inca.Da cu prajitura asta nu m-am mai putut abtine:ai cel mai sofisticat site de prajituri in limba romana care exista!De departe ai cea mai mare varietate de torturi,prajituri,etc!Nu mai zic de calitatea pozelor.Si crede-ma ca sant o avida cautatoare de retete de deserturi online,pt ca sant o mare amatoare de dulciuri.Am frunzarit pe putin 20 de bloguri ca al tau,dar NICAIERI nu am gasit atata varietate a ingredientelor.Cred ca poti face tort si din rumegus.Felicitari din suflet pt pasiunea si indemanarea ta.Am ajuns din intamplare la tine pe site,dând search pe google pt o reteta,nici nu mai stiu care,ca amețesc cand iti citesc retetele.In general nu ma uit la primele bloguri care apar,ca retetele lor se repeta si sant plictisitoare.Si vad „Pleziruri”. Hm.De asta nu am mai auzit.Ia sa vedem.Si….am vazut.Am ambitia sa ti le incerc pe toooate.Te mai tin la curent.

  2. Am făcut și eu aceasta prăjitură,mi se părea pe cît de complicata pe atît de ușoară,pot sa spun că sunt cele mai bune pe cite saituri am hoinărit și am cam dat gres,,,bune ,explicite rețetele,,,și nu ai cum sa greșești,,va mulțumim că exixtati ,,și ne incinta ți cu faimoasele rețete,,,

Adaugă un comentariu: