Panna Cotta cu cocos si capsuni

Panna Cotta cu cocos si capsuni

Panna Cotta este un desert italian foarte simplu, care are la baza o combinatie de smantana pentru frisca si gelatina si poate fi aromat dupa preferinta. In loc de smantana pentru frisca se mai poate folosi o combinatie de 1 la1 smantana pentru frisca si lapte sau, cum am folosit eu aici, lapte de cocos.

Pentru 4 portii avem nevoie de:

  • 400ml lapte de cocos
  • 200ml smantana pentru frisca
  • 100g zahar
  • 12 foi de gelatina ( 13-14g) + apa rece
  • o lingurita extract de vanilie
  • cateva picaturi esenta de cocos (optional)

Pentru jeleul de capsuni:

  • 200g capsuni (proaspete sau congelate)
  • 30g zahar (sau dupa gust)
  • 3 foi de gelatina ( 5g)

Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Am pus gelatina la hidratat in apa rece suficienta sa o acopere.

Am pus laptele de cocos, smantana pentru frisca si zaharul sa se infierbante si am amestecat sa se topeasca zaharul. Cand s-a topit zaharul, am luat de pe foc si am adaugat extractul de vanilie si esenta de cocos.

Panna-Cotta-cu-cocos-si-capsuni2Am topit pe aburi gelatina hidratata si scursa de surplusul de apa si am amestecat-o in compozitia de panna cotta. (Daca e suficient de fierbinte amestecul, se poate pune gelatina netopita, ea topindu-se de la caldura amestecului). Mie mi-e teama insa sa nu fie prea fierbinte si sa distruga gelatina si de aceea prefer sa topesc gelatina pe aburi si sa incalzesc mai putin amestecul). Am strecurat si am lasat sa se raceasca.

Am uns usor 4 paharele (eu am avut din plastic) cu ulei (orice fel de ulei fara miros), apoi am umplut fiecare pahar cu compozitie de panna cotta. Mie nu mi-a incaput in cele 4 paharele, asa ca am facut si un pahar pentru servit ca atare, nerasturnat. Am pus paharele la frigider vreo 5 ore, pana s-a intarit. Se poate grabi putin racirea punandu-le si la congelator vreo ora.

Panna-Cotta-cu-cocos-si-capsuni3

Pentru jeleul de capsuni, mai intai am pus gelatina la hidratat in apa rece. Am pus pe foc capsunile (congelate) sa se dezghete si sa fiarba vreo 5 minute. Apoi le-am facut piure in blender, dupa care le-am trecut prin strecuratoare sa retin semintele. Am pus din nou piureul pe foc cu zaharul si am amestecat pana s-a topit zaharul si s-a incalzit.

Panna-Cotta-cu-cocos-si-capsuni4Am topit pe aburi gelatina hidratata si scursa de surplusul de apa si am adaugat-o in piure. Am amestecat bine si am pus jeleul in forme din silicon pentru cuburi de gheata. Am pus si in pahar un strat, peste panna cotta (dupa ce s-a intarit cat de cat panna cotta). Am pus formele la frigider sa se intareasca.

Cand s-a intarit panna cotta, am trecut cu varful unui cutit subtire pe marginea paharului (doar in partea de sus), am intors paharul pe o farfurie si am clatinat un pic sa iasa panna cotta.

Panna-Cotta-cu-cocos-si-capsuni5

Am scos cu grija fiecare floare de jeleu din forme. Am desprins si aici cu un cutit ingust jeleul de forma, am intors forma cu fata in jos, apoi am impins floarea afara, forma de silicon find flexibila.

Am pus cate o floare de jeleu peste fiecare panna cotta si am decorat farfuria cu capsuni, felii de cocos si menta.

Se pastreaza in pahare pana in momentul servirii, cand se rastoarna pe farfurie si se decoreaza.

Panna Cotta cu cocos si capsuni

Panna cotta se poate servi si din pahar, caz in care se poate micsora cantitatea de gelatina.

Panna Cotta cu cocos si capsuni

Spor la prajiturit!

 

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: