Tortul de ciocolată fără făină – un desert decadent și versatil
Acest tort de ciocolată este alegerea perfectă pentru iubitorii de deserturi rafinate. Cu o aromă intensă de ciocolată, se potrivește de minune atât la ocazii speciale, cât și într-o după-amiază liniștită de weekend.
Iar ca un plus, este un tort complet fara gluten, ceea ce îl face o alegere minunată și pentru cei cu intoleranță la gluten. Indiferent cum îl servești, acest tort va fi mereu în centrul atenției!
Îl poți savura simplu sau îl poți transforma într-o experiență unică, adăugând frișcă, o bilă de înghețată cremoasă, curd de portocale acrișor, coulis de căpșuni, cremă de brânză aromată sau un sos fin de fistic. Și opțiunile nu se opresc aici.
Pentru mine, curdul de portocale a fost toppingul perfect pentru acest tort.
Pentru un Tort de ciocolata fara faina cu diametrul de 23 cm, adică 12-14 felii, avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 6 ouă
- 140g ciocolata neagra
- 100g zahăr tos (eu am pus zahăr brun)
- 70g unt
- o lingură rom (opțional)
Cum am făcut Tortul cu ciocolată fără făină:
Am încălzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC) și am pregătit o formă de tort cu diametrul de 23cm, pe care am uns-o cu unt și i-am tapetat apoi fundul cu hârtie de copt.
Am topit ciocolata împreună cu untul tăiat cubulețe pe baie de aburi, apoi am lăsat-o să se răcească la temperatura camerei.
Am separat gălbenușurile de albușuri și am mixat gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr până s-au deschis la culoare și și-au dublat volumul. Apoi am adăugat amestecul de ciocolată și unt și am mixat.
Separat, am bătut albușurile cu un praf de sare spumă tare, apoi am adăugat o lingură de rom și câte puțin din cealaltă jumătate de zahăr mixând în continuare până am obținut o spumă tare și lucioasă și am terminat de adăugat zahărul. Am încorporat apoi ușor albușurile în amestecul de gălbenușuri și ciocolată, cu o spatulă, doar prin răsturnare.
Am turnat imediat compoziția în tava pregătită, am nivelat și am copt 25 de minute la foc mediu. Nu trebuie să exagerăm cu coptul pentru că s-ar usca prea tare, tortul trebuie să rămână mai umed în interior. El crește mult în timpul coptului, iar când îl scoatem din cuptor se lasă.
Am lăsat tortul să se răcească.
Cu ce toppinguri putem servi Tortul de ciocolată fără făină
Tortul de ciocolată fără făină se poate consuma simplu, pudrat cu zahăr sau alături de un moț de frișcă bătută sau o bilă de înghețată cremoasă.
O altă variantă, de sezon, este cea cu capsuni și sos (coulis) de căpșuni. Pentru coulis-ul de capsuni, am pasat căpșunile foarte fin cu blenderul (cine dorește, le poate trece apoi și prin sită pentru a reține semințele), apoi le-am amestecat cu zahăr pudră după gust și o lingură de zeamă de lămâie și, gata sosul. Am tăiat câteva căpșuni cubulețe, le-am așezat pe felia de tort, iar peste căpșuni am turnat sosul. Foarte bun….
Desigur, în loc de capsuni putem să folosim fructe de pădure sau alte fructe.
Mie mi-a plăcut foarte mult varianta cu curd de portocale. Pentru curd, am pus într-un castron, pe baie de aburi: 2 ouă, coaja rasă de la 2 portocale, 40 ml suc de portocale proaspăt stors, 50g zahăr tos, 50g unt. Am amestecat continuu 15-20 de minute, până s-a îngroșat, apoi l-am strecurat imediat. L-am lăsat să se răcească, apoi am garnisit cu el felia de tort.
Am încercat și un sos de fistic, o creme anglaise sau cremă englezească, pe care o folosim și la mousse-uri sau bavareze. Pentru acesta avem nevoie de: 250ml lapte, 15g pastă de fistic, 2 gălbenușuri, 40g zahăr tos.
Mai întâi am pus fisticul decojit în râșnița de cafea și l-am râșnit până s-a făcut pastă. Vezi aici cum se decojeste fisticul. Am pus o cratiță cu apă să fiarbă pentru baia de aburi. Am pus laptele să se înfierbânte, apoi am pus în el pasta de fistic și am amestecat. Între timp, într-un vas care poate fi pus peste cratița cu aburi, am mixat galbenușurile cu zahărul până s-au deschis la culoare și și-au dublat volumul. Am turnat apoi laptele fierbinte (cu fistic) în fir subțire peste gălbenușuri, apoi am transferat vasul pe baia de aburi. Am amestecat continuu 15-20 minute până s-a îngroșat. Crema englezească este gata atunci când „acoperă” lingura și când rămâne urma degetului dacă trasăm o linie pe lingura cu crema. Am luat crema de pe aburi și am strecurat-o imediat. Am lăsat-o să se răcească și am servit-o alături de o felie de tort de ciocolată.
Dacă nu vă place fisticul, crema englezească poate fi aromată cu vanilie (infuzați păstaia de vanilie despicată pe lungime în laptele fierbinte, înainte de a-l adăuga la gălbenușuri) sau cu cafea (înlocuiți 50ml lapte cu 50ml cafea tare sau adăugați o linguriță de cafea solubilă în lapte).
Ultima mea propunere de topping pentru tortul de ciocolată este cea cu cremă de brânză, pe care eu am făcut-o în două variante: cu vanilie și cu unt de arahide. Am tăiat tortul în două și am umplut o jumătate cu cremă de brânză cu vanilie și cealaltă jumătate cu cremă de brânză cu unt de arahide, adică „am împăcat și capra și varza” 🙂
Pentru crema de branza (aceeași ca și aici) avem nevoie de: 400g cremă de brânză, 250g unt (82% grăsime) la temperatura camerei, 200g zahăr pudră cernut și o lingură extract de vanilie / 4 linguri unt de arahide. Am mixat crema de brânză cu untul moale, apoi am adăugat treptat zahărul pudră, mixând în continuare. Am împărțit crema în două, am pus în jumătate vanilie și în cealaltă jumătate unt de arahide. Am turnat cremele cu ajutorul unui poș cu dui rotund de 17mm și am presărat bucățele de căpșuni și frunzulițe de mentă pe crema de vanilie și boabe sparte de cacao pe crema cu unt de arahide. Arată bestial, nu? 🙂
Spor la prăjiturit!
Arata intr-un mare fel! Felicitari!
Multumesc! Ma bucur ca-ti place. E simplu si frumos. Si gustos 🙂
dar ptr un diametru de 28 de cm?
Bine ați venit! Pentru un tort cu diametrul de 28cm aveți nevoie de o dată și jumătate din cantitatea de ingrediente. Înmulțiți totul cu 1,5….9 ouă, 210g ciocolată etc.
Util este și articolul următor http://pleziruri.ro/2014/09/15/tava-mea-are-alta-dimensiune-decat-cea-din-reteta/
Ce marcă de crema de brânză folositi?
K Classic de la Kaufland