Financiers

Financiers

Nu există prăjitură mai simplu și mai rapid de făcut decât acești Financiers. În plus, e o soluție atunci când avem albușuri rămase de la alte preparate.

Se pare că au fost inventate la sfârșitul secolului 19 de un cofetar francez, a cărui cofetărie era situată în Paris  în apropierea bursei și deci foarte frecventată de finanțiști, care doreau o gustare rapidă și de la care să nu se murdărească pe mâini. A copt prăjiturelele în formă dreptunghiulară, astfel încât semănau cu niște lingouri de aur și le-a numit Financiers.

La origine, Financiers se făceau cu făină de migdale, dar se pot face și cu alune sau alte nuci.

Pentru o porție, din care mi-au ieșit 17 bucăți, avem nevoie de:

  • 100g migdale măcinate (sau alune, nuci)
  • 140g zahăr pudră
  • 60g făină
  • 4 albușuri
  • 120g unt

Cum am făcut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Am încălzit cuptorul la foc mediu (180ºC).

Specific acestor prăjituri este untul noisette, în franceză beurre noisette, care prin „prăjire” primește un gust ca de alune. Pentru a face beurre noisette, am pus untul într-o crăticioară să se topească la foc mic. L-am lăsat pe foc până au început să apară depuneri maro pe fundul cratiței și să se coloreze și untul în maro. Atunci l-am luat de pe foc și l-am strecurat.

(Beurre noisette poate înlocui untul topit din diverse blaturi, pentru a le da acestora o aromă mai deosebită).

Beurre noisette

Într-un vas am pus migdalele măcinate,  zahărul pudră cernut, albușurile și făina și am amestecat cu lingura de lemn. Am adăugat apoi untul noisette strecurat și am amestecat tot cu lingura de lemn până s-a încorporat.

Financiers3

Compoziția fiind destul de lichidă, am pus-o într-un poș și am turnat-o în forme. (Se poate folosi și o pungă mai groasă sau se poate pune cu lingura). Nu am avut forme dreptunghiulare, așa că le-am făcut rotunde și inimioare. În mijloc la cele rotunde am pus câte o alună sau migdale tăiate bețișoare.

Formele de silicon nu trebuie unse, dar dacă folosiți o tavă normală, de muffins de exemplu, aceasta trebuie unsă cu unt. Formele de muffins, fiind mai înalte, trebuie umplute doar pe jumătate.

Le-am copt 20 de minute la foc mediu. Le-am lăsat câteva minute să se răcorească, apoi le-am scos din forme.

Financiers

Cum spuneam, simplu si rapid 🙂

Financiers

Spor la prăjiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: