Marlenka

Marlenka

Marlenka este răspunsul meu la întrebarea „Mama, o prăjitură cu miere știi să faci? ” 

Reteta este pentru o prajitura Marlenka compusa din 5 foi coapte pe fundul unei tăvi dreptunghiulare  de 24*36 cm.

Pentru foi avem nevoie de:

  •  2 ouă
  • 100 g unt
  • 150 g zahăr
  • 150 g miere
  • 600 g făină
  • 2 linguri praf de copt
  • un praf de sare

Pentru cremă avem nevoie de:

  • 500 ml smântână pentru frișcă
  • 6 ouă
  • 200 g miere
  • 200 g unt
  • 150 g alune sau nuci coapte mărunțite (eu am făcut cu alune de data asta)

Pentru decor:

  • 50 g ciocolată

Cum am făcut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Am încălzit cuptorul la foc mijlociu.

Pentru aluat, mierea și zahărul le-am pus într-un vas mai mare pe foc și am amestecat până s-au topit și s-au omogenizat. Am luat de pe foc și am lăsat să se răcorească 10 minute. Apoi am adăugat untul tăiat bucățele și ouăle și am mixat. Cand s-au omogenizat,  am adăugat  făina amestecată în prealabil cu praful de copt și sarea și am frământat cu mâna până am obținut un aluat nelipicios. Făina nu se adaugă toată dintr-o dată, ci treptat după cum cere aluatul. Prima dată am pus cam 3/4 din cantitate.

Marlenka2

Aluatul astfel obținut l-am împărțit în 5. Am luat o bucată, am întins-o cu sucitorul, dar nu de tot,  apoi am mutat-o pe fundul tavii (presărată bine cu făină) și am întins-o în foaie subțire, aproape transparentă, până a acoperit toată tava . Am tăiat marginile și am copt-o 5 minute. Când am scos-o din cuptor,  am trecut repede cu cuțitul pe sub ea ca să se desprindă și am lăsat-o să alunece pe o tavă. Foaia se întărește în câteva secunde, de aceea trebuie să se lucreze repede.

La fel am copt și celelalte 4 foi, racind tava pe dinăuntru cu apă rece după fiecare coacere.

Cu resturile rămase de la îndreptarea foilor, am întins o foaie mai mică pe care am copt-o. Rece, am sfărâmat-o și am presărat-o împreună cu alunele peste cremă.

Pentru cremă, am pus smântâna, mierea și untul  într-o cratiță cu fundul mai gros și am amestecat cu telul. Am adăugat pe rând ouăle,  amestecând după fiecare până la încorporare. Apoi am pus cratița pe foc mic și am amestecat continuu până s-a îngroșat crema. Focul trebuie să fie foarte mic, iar crema nu are voie să înceapă să fiarbă pentru că se brânzeste. Nu se îngroașă foarte tare. Se pune apoi la răcit.

Marlenka3

Am asamblat prăjitura. Am curatat dosul foilor de surplusul de faina ramas de la copt. Am așezat prima foaie pe o tavă,  am acoperit-o cu un strat de cremă și am presărat alune măcinate si foaie sfaramata.  Am continuat cu următoarele straturi și am încheiat cu cremă și alune.

Pentru decor, am topit pe baie de aburi 50 g ciocolată,  am făcut un cornet din hârtie de copt și am turnat ciocolată în el. Am tăiat puțin din vârf,  astfel încât să rezulte o gaură mică și am trasat linii oblice peste prăjitură.

Am lăsat prăjitura la frigider peste noapte și am mâncat cu mare poftă a doua zi dis de dimineață. Trebuie să stea cel puțin 8 ore la frigider ca să se înmoaie foile și să se poată tăia.

Marlenka

La fel ca Prăjitura cu foi cu miere, cremă de gris și gem, Marlenka este o prăjitură foarte bună. Vă invit să o încercați!

Marlenka

Sursa: Adaptare dupa  blogul „Paula’s Baking Addiction”

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: