Tort cu migdale si cafea (Tort Agnes Bernauer)

Tort cu migdale si cafea Agnes Bernauer

Sa incheiem anul cum se cuvine, cu un tort gustos si aromat pe masa de Revelion. Tortul Agnes Bernauer este compus din cinci blaturi de bezea cu migdale si cacao si o crema de unt cu nes, fiind imbracat la final cu un strat de felii de migdale coapte.

Despre Agnes Bernauer si destinul ei tragic, in cinstea careia a fost creat acest tort, nu vreau sa va spun prea multe. Ea a murit inecata in Dunare, acuzata fiind de vrajitorie, la ordinul socrului ei, deoarece acesta nu era de acord cu relatia dintre Agnes si fiul lui, Albert al III-lea Duce de Bavaria.

Tort cu migdale si cafea Agnes Bernauer

Reteta este pentru un tort cu diametrul de 24cm. Avem nevoie de urmatoarele:

Pentru cele 5 blaturi de bezea cu migdale si cacao:

  • 8 albusuri
  • un praf de sare
  • 350g zahar tos
  • 200g faina de migdale (migdale macinate)
  • 1,5 linguri cacao (18g)
  • o lingurita rasa scortisoara
  • 2 linguri amidon (35g)

Pentru crema de nes cu unt:

  • 6 galbenusuri
  • 125g zahar tos
  • 40g amidon
  • 600ml lapte
  • 2 linguri nes (cafea solubila)
  • 2 linguri lichior de cafea
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 300g unt (82% grasime) la temperatura camerei

Pentru decor:

  • 100g fulgi de migdale

Cum se face Tortul cu migdale si cafea Agnes Bernauer:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Pentru blaturile de bezea cu migdale si cacao, am pregatit 5 foi de copt, pe care am desenat cate un cerc cu diametrul de 24cm. Una din foi am pus-o cu scrisul in jos intr-o tava de copt si am uns usor cu unt interiorul cercului.

Am incalzit cuptorul la foc mijlociu (170ºC).

Am impartit ingredientele in doua parti astfel:

  • din 5 albusuri, un praf de sare, 220g zahar tos, 125g faina de migdale, o lingura de cacao (12g), 2/3 lingurita rasa scortisoara, 25g amidon am facut 3 blaturi
  • din 3 albusuri, un praf de sare, 130g zahar tos, 75g faina de migdale, o lingurita de cacao (6g), 1/3 lingurita rasa scortisoara, 10g amidon am facut 2 blaturi.

Compozitia pentru cele 5 blaturi poate fi facuta si toata o data, doar ca, stand mai mult timp, va pierde aer si ultimele blaturi nu vor mai fi la fel de aerate.Tort cu migdale si cafea Agnes Bernauer

Am pregatit deci compozitia pentru primele 3 blaturi. Intr-un vas, am amestecat faina de migdale, amidonul, cacaoa cernuta si scortisoara. Le-am lasat deoparte. In alt vas, am batut cele 5 albusuri spuma tare cu un praf de sare, apoi am adaugat treptat, lingura cu lingura, zaharul si am mixat in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa si am terminat de adaugat tot zaharul. Am adaugat apoi amestecul de ingrediente uscate si le-am incorporat usor cu spatula de silicon, prin miscari de rasturnare de sus in jos. Am impartit compozitia in trei parti egale si am pus o treime pe hartia de copt pregatita. Am nivelat bezeaua in interiorul cercului, lasand un centimetru liber pana la marginea acestuia, deoarece in timpul coptului bezeaua se mai lateste. Am pus tava in cuptorul incalzit si am copt blatul 20 de minute la foc mijlociu (170ºC). Am lasat blatul sa se raceasca pe foaia de copt, apoi l-am intors cu fata in jos si am tras hartia de pe el.

Am copt la fel inca doua blaturi, apoi am facut compozitia pentru urmatoarele doua si le-am copt si pe ele.

Pana nu am oprit focul, am copt 5 minute feliile de migdale la foc mijlociu (170ºC), apoi le-am lasat sa se raceasca.

Pentru crema, am pus laptele sa se infierbante. Intr-o cratita am pus galbenusurile si zaharul si le-am amestecat cu telul pana s-au omogenizat si s-au deschis la culoare. Am adaugat apoi amidonul si l-am incorporat. Am amestecat nesul in laptele fierbinte, apoi am turnat laptele cu nes peste crema de oua in trei reprize, amestecand bine dupa fiecare adaugare. Cand am terminat de adaugat laptele, am mutat cratita pe foc mediu si am amestecat continuu cu telul pana s-a ingrosat crema. Am luat-o de pe foc si am pus-o la racit, dupa ce am acoperit-o cu folie de plastic in contact cu crema, sa nu faca pojghita. Cand a fost rece, am adaugat in ea 2 lingurite de extract de vanilie.Tort cu migdale si cafea Agnes Bernauer

Separat am mixat untul moale, la care am adaugat mai intai pe rand doua linguri de lichior de cafea, apoi am adaugat treptat, lingura cu lingura, crema racita. Am mixat dupa fiecare adaugare pana la incorporare. Crema a iesit destul de moale, motiv pentru care am pus-o o ora la frigider.

Pentru asamblarea tortului, am impartit crema in sase parti, am pus pe platou primul blat, l-am acoperit cu o sesime de crema, al doilea blat, alta sesime de crema si asa mai departe pana la blatul al cincilea, pe care l-am pus cu baza in sus deoarece e mai dreapta. Am imbracat apoi tortul cu crema, pastrand doua linguri de crema pentru decor. Am tapetat marginea tortului cu feliile de migdale coapte si am decorat tortul. L-am mai pus doua ore la frigider sa se aseze si sa se intrepatrunda aromele. Acum poate fi servit.

Va doresc un an nou cu bucurii si prosperitate! La multi ani!

Tort cu migdale si cafea Agnes Bernauer

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: