Chec din albusuri cu sos de visine

Chec din albusuri cu sos de visine

O alternativa de utilizare a albusurilor ramase de la alte preparate este acest chec foarte simplu, pe care eu l-am servit alaturi de un sos de visine. Visinele pot fi inlocuite cu capsuni, zmeura sau alte fructe de padure. De asemenea, checul se poate aroma cu coaja de lamaie sau portocala sau cu fructe uscate, dupa preferinta.

Toate retetele care folosesc doar abusul de la oua le gasiti pe pagina Retete din alusuri

Reteta este pentru un chec mai mic, pe care eu l-am copt intr-o forma de Gugelhupf cu diametrul de 18cm, dar se poate coace si intr-o tava normala de chec.

Avem nevoie de urmatoarele:

Pentru chec:

  • 4 albusuri mari
  • 70g unt
  • 130g zahar tos
  • 110g faina
  • o lingura rasa de amidon
  • o lingurita extract de vanilie
  • optional coaja de lamaie sau portocala rasa fin sau confiata si taiata bucatele, fructe uscate (caise, merisoare, prune etc.)

Pentru sosul de visine:

  • 350g visine (proaspete sau congelate) sau alte fructe
  • 45g unt
  • 45g zahar tos
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • o lingura rasa amidon + 2 linguri apa

Cum am facut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina o forma de Gugelhupf cu diametrul de 18cm. Alternativ se poate folosi o forma obisnuita de chec.

Am topit untul si l-am lasat sa se raceasca. Intr-un vas am amestecat faina cu amidonul.

Separat, am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare, apoi am adaugat o lingurita de extract de vanilie si zaharul treptat, mixand in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am adaugat untul topit si racit si l-am incorporat usor cu spatula de silicon, apoi am cernut deasupra compozitiei faina amestecata cu amidonul si le-am incorporat usor, prin miscari de rasturnare de jos in sus.

Chec din albusuri cu sos de visine

Am turnat compozitia in forma pregatita si am copt checul 35 de minute la foc mediu (180ºC), pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in chec iese curata, fara urme de aluat necopt). L-am lasat cateva minute sa se racoreasca in tava, apoi l-am rasturnat pe un gratar si l-am lasat sa se raceasca.

Daca doriti sa aromati checul cu coaja de lamaie sau portocala rasa, aceasta se amesteca cu zaharul. Coaja de lamaie sau portocala confiata taiata bucatele si fructele uscate se adauga in compozitie la final, o data cu faina.

Pentru sosul de visine, am topit untul pe foc mic, apoi am adaugat zaharul si zeama de lamaie si am amestecat pana s-a dizolvat zaharul. Am adaugat visinele (congelate) si le-am lasat pana au inceput sa fiarba. Am desfacut amidonul in 2 linguri de apa, l-am turnat peste visine si am mai amestecat pana s-a legat putin sosul.

Am servit checul taiat felii alaturi de sos de visine caldut sau la temperatura camerei. Avand in compozitie unt, nu e indicat sa-l servim rece de la frigider.

Chec din albusuri cu sos de visine

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: