Tort „Be mine” cu fructul pasiunii si ciocolata

Tort Be mine cu fructul pasiunii si ciocolata

Este primul desert cu fructe exotice pe care l-am facut. Auzisem eu mai demult ca fructul pasiunii (numit si maracuja) e foarte bun in combinatie cu ciocolata cu lapte si am zis sa incerc. Intr-adevar, la fel ca in cazul zmeurii, gustul dulce-acrisor al fructului pasiunii merge foarte bine cu ciocolata. Si pentru ca am citit ca face parte dintre alimentele afrodisiace, am ales sa fac acest tort acum, in luna iubirii.

In alta ordine de idei, nu va recomand sa faceti glazuri colorate cu coloranti la torturi pentru ca sunt compusi din E-uri nocive si se pune destul de mult colorant pentru a obtine o culoare asa intensa. Eu l-am facut rosu, dar am indepartat glazura de pe felie cand am mancat. Este alegerea fiecaruia…

Tort Be mine cu fructul pasiunii si ciocolata

Reteta este pentru un tort in forma de inima de 22*20cm sau un tort rotund cu diametrul de 20-22cm.

Avem nevoie de urmatoarele:

Pentru blatul din biscuiti cu ciocolata:

  • 180g biscuiti (eu am folosit Petit beurre)
  • 50g ciocolata cu lapte
  • 150g Nutella

Pentru crema cu fructul pasiunii:

  • 100ml suc de fructul pasiunii (∼250g fructe = ∼6 fructe)
  • 2 oua mari
  • 110g zahar tos
  • o lingura zeama de lamaie
  • 180g unt (82% grasime) la temperatura camerei

Pentru mousse-ul cu ciocolata cu lapte:

  • 120g ciocolata cu lapte cuvertura
  • 3 galbenusuri (vezi aici ce poti face din albusuri)
  • 40g zahar tos
  • 1 foaie gelatina (1,7g) + apa rece
  • 300 ml (50 +250) smantana pentru frisca

Pentru glazura oglinda rosie:

  • 100g ciocolata alba
  • 100g zahar tos
  • 100g sirop de glucoza sau miere lichida
  • 45g apa
  • 7g (4 foi) gelatina + apa rece
  • 75g lapte condensat indulcit
  • colorant rosu si visiniu

Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Pentru blatul de biscuiti cu ciocolata, am pus ciocolata sa se topeasca pe aburi si am maruntit biscuitii. Am amestecat apoi biscuitii maruntiti cu ciocolata topita si Nutella. Am turnat amestecul pe un fund de tava rotund peste care am pus o folie de plastic. Am acoperit compozitia de biscuiti cu o alta folie de plastic, am pus inelul in forma de inima in jurul compozitiei si am presat cu dosul lingurii compozitia uniform in forma de inima. Am pus totul la frigider.

Tort Be mine cu fructul pasiunii si ciocolata

Pentru crema cu fructul pasiunii, am taiat fructele in doua, am scos pulpa din interior si am trecut-o printr-o sita fina sa retin semintele. Din 6 fructe am obtinut 100ml suc.

Am pus intr-o cratita apa de doua degete sa se infierbante pentru baia de aburi. Intr-un vas care se potriveste peste cratita cu baia de aburi am pus ouale si zaharul si le-am amestecat. Am adaugat sucul de fructul pasiunii si apoi zeama de lamaie si am amestecat. Am pus vasul pe aburi si am amestecat continuu 3-5 minute pana crema s-a ingrosat. Am luat-o de pe aburi si am strecurat-o. Am taiat untul moale cubulete si l-am adaugat in crema calda (55ºC ar trebui sa aiba, adica temperatura sa fie suportabila pentru deget). Am mixat timp de 10 minute pana crema a devenit omogena si fina.

Tort Be mine cu fructul pasiunii si ciocolata

Am scos blatul din frigider, am indepartat foliile de plastic, am pus blatul pe un platou si am pus din nou inelul in forma de inima in jurul lui. Am pus o folie mai groasa pe partea interioara a inelului, intre blat si inel (ca sa-mi fie mai usor cand scot inelul si marginile tortului sa ramana drepte si frumoase). Am turnat crema cu fructul pasiunii peste blat si am nivelat-o. Am pus din nou tortul la frigider.

Pentru mousse-ul cu ciocolata cu lapte, am topit ciocolata cuvertura pe aburi si am lasat-o deoparte. Am pus gelatina la hidratat in apa rece cat sa o acopere bine.

Tort Be mine cu fructul pasiunii si ciocolata

Intr-un vas am pus galbenusurile si zaharul si am amestecat. Am adaugat 50ml smantana pentru frisca, am amestecat si am pus vasul pe aburi. Am amestecat continuu pana crema s-a ingrosat, avand consistenta unei maioneze. Am luat vasul de pe aburi, am strecurat crema, apoi am adaugat gelatina hidratata si scursa de surplusul de apa si am mixat pana s-a racit crema.

Tort Be mine cu fructul pasiunii si ciocolata

Am batut restul de 250ml frisca tare. Am adaugat un sfert din ea in ciocolata topita si am incorporat-o. Apoi am adaugat crema de oua in ciocolata si am omogenizat. La final am adaugat usor, prin miscari de rasturnare, restul de frisca batuta.

Am turnat acest mousse peste crema cu fructul pasiunii si am pus tortul la congelator pentru 6 ore.

Pentru glazura oglinda rosie, am pus gelatina la hidratat in apa rece cat sa o acopere bine si am maruntit ciocolata alba.

Tort Be mine cu fructul pasiunii si ciocolata

Intr-o craticioara am pus zaharul, apa si siropul de glucoza sa fiarba. Cand a ajuns la 103ºC (20-30 de secunde de cand incepe sa fiarba), am luat siropul de pe foc si l-am turnat peste ciocolata maruntita. Am amestecat, apoi am adaugat laptele condensat si gelatina hidratata scursa de surplusul de apa si topita pe aburi. Am adaugat colorantul putin cate putin pana am ajuns la culoarea dorita. Pentru ca glazura s-a racit destul de mult intre timp, ingrosandu-se, am pus-o putin pe aburi sa se incalzeasca. Am strecurat-o apoi si am pus-o pe tortul inghetat la ∼50ºC. In mod normal, se pnue la 35ºC, dar mi s-a parut destul de groasa fata de alta data si de aceea am pus-o mai calda si deci mai lichida.

Inainte de a pune glazura, am scos tortul din congelator, am indepartat inelul, am suflat putin aer cald cu foenul pe lateral si am indepartat foliile. Am pus tortul pe un gratar asezat deasupra unei tavi, apoi am pus glazura.

Am decorat cu fulgi de cocos si perlute de zahar argintii.

Tort Be mine cu fructul pasiunii si ciocolata

Am lasat tortul o ora la temperatura camerei sa se dezghete, apoi am servit. Un tort fin si rafinat…

Tort Be mine cu fructul pasiunii si ciocolata

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: