Tarta cu prune rustica

Tarta cu prune rustica

Mie-mi plac foarte mult prunele și n-am vrut sa treaca sezonul lor fara sa mai fac macar o prajitura. Tarta asta este cum nu se poate mai simpla si mai buna. Deși, teoretic, este pentru 6 persoane, eu as putea sa o mananc singura fara probleme. 

Pentru o tava cu diametrul de 22 cm, avem nevoie de:

Pentru aluat (Pâte brisée -cum ii spun francezii) 

  • 200g faina
  • un sfert de lingurita sare
  • jumate de lingurita zahar tos
  • 110g unt rece taiat cubulete
  • 2 linguri apa foarte rece
  • 700g prune
  • 50g zahar tos (sau dupa gust)
  • o lingura faina
  • jumatate de lingurita scortisoara
  • 2 cuisoare pisate fin
  • o lingura gris
  • un galbenus + o lingura apa rece

Cum am facut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am pregatit aluatul. Am cernut faina si am amestecat-o foarte bine cu sarea si zaharul. Am adaugat cubuletele de unt si am amestecat doar cu degetele pana am obtinut o masa sfaramicioasa. Mainile trebuie sa fie reci  pentru ca untul sa nu se incalzeasca de la caldura degetelor si sa devina cremos. Am adaugat doua linguri de apa foarte rece si am framantat putin, doar pana s-a legat aluatul. Aluatul trebuie sa fie moale si elastic, dar nu lipicios. Am format o bila din aluat, pe care am aplatizat-o, am pus-o in folie de plastic si am lasat-o la frigider o ora. Timpul de repaus este obligatoriu (cel putin o ora) pentru ca aluatul sa devina flexibil si maleabil. De asemenea, il ajuta sa nu se contracte in timpul coacerii.

Intre timp am incalzit cuptorul la foc mediu spre mare (200ºC) si am tapetat cu folie de aluminiu o tava rotunda cu diametrul de 22cm.

Am spalat prunele, le-am taiat in doua si le-am scos samburii. Le-am amestecat cu 50g zahar, o lingura faina, jumatate de lingurita scortisoara macinata si 2 cuisoare pisate fin.

Tarta-cu-prune2

Am intins aluatul in forma rotunda, cu sucitorul, pe o foaie de copt din silicon presarata cu faina (poate fi inlocuita cu hartie de copt, dar sa fie mare, de aproximativ 40*40cm). Am masurat foaia de aluat cu tava intoarsa. Trebuie sa depaseasca cu 5-6 cm de jur imprejur tava. Cand cercul de aluat a fost suficient de mare, am pus tava cu fata in jos in mijlocul foii si am intors printr-o miscare rapida foaia peste tava cu tot cu folia de silicon. Am luat foaia de silicon si am aranjat aluatul in tava, astfel incat sa ramana surplus pe margini de 4-5 cm. Am presarat peste aluat o lingura de gris (prunele sunt destul de zemoase, iar grisul are rolul de a sigila foaia, sa nu se umezeasca aluatul). Apoi am pus prunele in tava si am acoperit marginile cu surplusul de aluat.

Galbenusul se amesteca cu o lingura de apa si se unge cu pensula pe marginile de aluat. (Eu am uitat sa fac operatiunea asta inainte de a baga tava in cuptor, asa ca am facut-o dupa 15 minute).

Am copt tarta 45 de minute la foc mediu spre mare (200ºC).

Tarta cu prune rustica

Se serveste la temperatura camerei sau putin calduta. (Eu n-am avut rabdare sa se raceasca, mirosea innebunitor…)

Tarta cu prune rustica

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: