Tort rasturnat cu nectarine

Tort rasturnat cu nectarine

Tot cu fructe și tot foarte simplu de făcut.

Eu am cumpărat (după miros) niște nectarine foarte aromate și, cum erau deja foarte coapte, n-am riscat să le las până a doua zi să se strice și am făcut acest tort rasturnat și foarte aromat.

Avem nevoie de o tavă emailată sau din ceramică sau sticlă termorezistentă pentru acest tort. De aceea eu am folosit o cratiță cu diametrul de 25cm.

Desigur, se poate face și sub formă de prăjitură, într-o tavă mare dreptunghiulară (tot emailată, din ceramică, sticlă), caz în care dublăm cantitățile.

Pentru o formă de copt cu diametrul de aproximativ 25cm avem nevoie de:

  • 3 ouă mari
  • 60g zahăr tos
  • 60g făină
  • o linguriță extract de vanilie
  • 1kg nectarine
  • 75g unt
  • 75g zahăr (din care 20g zahăr vanilat )

Pentru finisat:

  • 200ml smântână pentru frișcă

Cum am făcut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Am încălzit cuptorul la foc mediu (180ºC).

Am spălat nectarinele, le-am curățat de coajă și sâmburi și le-am tăiat felii. Cum au fost foarte coapte, nu le-am putut tăia foarte frumos.

Am uns cratița cu cele 75g unt și am presărat apoi 75g zahăr pe fundul cratiței. Am aranjat peste zahăr nectarinele pregătite și am dat la cuptor la foc mediu 15-20 minute, până și-au lăsat fructele sucul și s-au uscat deasupra.

Tort-rasturnat-cu-nectarine2

În timp ce s-au copt fructele, am făcut blatul. Am bătut albușurile spumă cu un praf de sare, apoi am adăugat extractul de vanilie și treptat zahărul și am mixat în continuare până s-a întărit din nou spuma și a devenit lucioasă. Am adăugat gălbenușurile și le-am încorporat ușor cu o spatulă. La sfârșit am adăugat făina și am încorporat-o tot cu spatula ușor prin răsturnare.

Am scos cratița cu fructe din cuptor,  am lăsat-o un minut, apoi am turnat compoziția de blat peste fructe și am nivelat. Am copt în continuare încă 25 de minute la foc mediu.

Am scos cratița din cuptor, am trecut cu un cuțit pe margine pentru a desprinde blatul, apoi am pus un platou peste cratiță și, cu o mișcare scurtă,  am întors-o. Astfel, siropul format în timpul coacerii din sucul de fructe și zahăr se scurge în blat și îl însiropează.

Tort rasturnat cu nectarine

Am lăsat tortul să se răcească complet, apoi am bătut frișca și am ornat tortul cu ea.

Tort rasturnat cu nectarine

Spor la prăjiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: