Cununite cu nuca

Cununite cu nuca

Pentru ca sarbatorile de iarna se apropie, iar fursecurile sunt mereu prezente pe masa de Craciun, va prezint astazi reteta cununintelor cu nuca, pe care eu le-am facut anul trecut, dar nu am gasit timp pana acum sa scriu reteta, sa o impartasesc cu voi. Sunt, in fond, fursecuri din aluat fraged sau fursecuri Linzer… puteti sa le spuneti si asa daca doriti.

Pentru o portie, din care mie mi-au iesit 32 de cununite cu diametrul de 5 cm, avem nevoie de:

  • 250g faina
  • 150g unt la temperatura camerei
  • 75g zahar pudra
  • 2 galbenusuri
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamaie

Pentru decor:

  • un albus
  • 100g nuci

Pentru umplut:

  • gem de zmeura sau caise

Cum am facut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Intr-un vas mai mare am amestecat untul moale cu zaharul pudra. Am adaugat apoi galbenusurile, sarea si coaja rasa de lamaie. La final am adaugat faina si am amestecat cu mana pana s-a incorporat. Am invelit aluatul in folie de plastic si l-am pus 30 de minute la frigider.

Cununite cu nuca

Am incalzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC).

Am presarat blatul de lucru cu faina si am intins cu sucitorul aluatul in foaie de 3-4 mm grosime. Am decupat rondele (in forma de floare am ales eu, dar puteti sa le faceti si rotunde sau stelute de exemplu) cu diametrul de 5 cm, treacand de fiecare data decupatorul prin faina. Am adunat marginile ramase de la decupare si am intins din nou o foaie pe care am decupat-o. Dupa ce am decupat toate rondelele, la jumatate din ele le-am decupat mijocul cu ajutorul unui capacel.

Pentru decor, am batut putin albusul spuma cu furculita si am uns cu el, cu ajutorul unei pensule, rondelele cu gaura in mijloc. Am presarat peste albus nucile maruntite in prealabil cu cutitul.

Am luat rondelele pe o spatula (sau un cutit cu lama lata) si le-am pus in tava neunsa (daca doriti, puteti folosi hartie de copt). Le-am copt 15 minute la foc mediu (180ºC) pana au inceput sa se rumeneasca.

Cununite cu nuca

Cand s-au racit, le-am lipit cate doua, una intreaga si una cu gaura, cu gem de zmeura intre ele.

Cununitele cu nuca sunt fursecurile mele preferate alaturi de Cornuletele vanilate. Si tot ca si cornuletele vanilate, si aceste cununite se pot face chiar cu 2 saptamani inainte de servire, ceea ce in perioada sarbatorilor e de mare ajutor.

Cununite cu nuca

Spor la prajiturit!

Sursa: Silvia Jurcovan – Carte de bucate

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: