Prajitura cu lamaie si caise uscate

Prajitura cu lamaie si caise uscate

Dupa modelul prajiturii care acasa la mine se cheama „Budapesta”, iar in alte case „Televizor” (posibil ca in casa ta sa se cheme altcumva), am facut aceasta prajitura cu lamaie, careia i-am adaugat caise deshidratate pentru a-i da un pic de culoare, dar si o aroma in plus, care desavarseste gustul ei minunat.

Pentru o tava de aproximativ 36*24 cm, avem nevoie de urmatoarele:

Pentru cele doua foi subtiri (de dobos):

  • 4 oua
  • un praf de sare
  • 4 linguri de zahar (eu am pus zahar vanilat facut in casa)
  • 4 linguri de faina
  • coaja rasa fin de la o lamaie
  • o lingura zeama de lamaie

Pentru blatul din albusuri cu caise uscate:

  • 8 albusuri mari
  • un praf de sare
  • 130g zahar tos
  • 70g faina
  • 20g amidon
  • 70g zahar pudra
  • o lingura zeama de lamaie
  • o lingurita extract de vanilie
  • 150g caise uscate

Pentru crema de unt cu lamaie:

  • 8 galbenusuri
  • 220g zahar tos
  • 8 linguri zeama de lamaie  (de la 2 lamai sau combinat o lamaie si o portocala mica)
  • coaja rasa de la 2 lamai
  • 350g unt 82% grasime (la temperatura camerei)

Pentru decor:

  • 5-6 caise uscate

Cum am facut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Prajitura-cu-lamaie-si-caise-uscate3

Pentru cele doua foi de dobos, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina dosul unei tavi de 36*24 cm. Am amestecat zaharul cu coaja rasa de lamaie, apoi am batut albusurile spuma cu un praf de sare. Am adaugat o lingura zeama de lamaie si zaharul aromat cu lamie treptat si am mixat in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am incorporat apoi cu spatula, prin rasturnare, galbenusurile si, la final, faina in acelasi mod. Am pus cu lingura jumatate de compozitie in gramezi pe dosul tavii pregatite si am intins-o apoi pe toata suprafata. Am copt aproximativ 10 minute la foc mediu (pana se usuca la suprafata, nu mai lipeste). Am desprins-o de tava trecand cu un cutit cu lama lata pe sub ea si am lasat-o sa alunece pe o suprafata dreapta.

Am spalat tava, am uns-o din nou cu unt si am tapetat-o cu faina si am copt in acelasi mod si a doua foaie.

Pentru blatul de albusuri, Angel Food Cake-ul americanilor, adica „mancarea ingerilor”, am folosit aceeasi tava, dar cu fata in sus. La acest blat doar baza se tapeteaza cu  hartie de copt, marginile tavii raman neunse pentru ca blatul sa se prinda de margini si sa se ridice in timpul coptului.

Am taiat caisele deshidratate in bucatele cam de marimea bobului de porumb.

Prajitura-cu-lamaie-si-caise-uscate4

Intr-un vas am cernut faina impreuna cu zaharul praf si amidonul si le-am amestecat foarte bine. Am adaugat apoi caisele maruntite, am amestecat si am lasat vasul deoparte.

Albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare pana la stadiul de varfuri moi. Apoi am adaugat o lingura zeama de lamaie  si zaharul tos treptat, mixand in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am adaugat extractul de vanilie si am mixat putin sa se incorporeze. Apoi am incorporat amestecul de faina putin cate putin, cu spatula de silicon, prin rasturnare.

Am turnat compozitia in tava si am copt la foc mediu (180ºC) aproximativ 35 de minute, pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, iese curata fara urme de aluat necopt). Dupa 20 de minute eu am redus focul pentru ca incepuse sa se rumeneasca prea tare. Am trecut cu un cutit pe marginile tavii sa desprind blatul de tava, apoi l-am scos pe un gratar si l-am lasat sa se raceasca. (Ca sa-l scot din tava, am pus o alta tava peste blat si l-am intors printr-o miscare scurta. Apoi am pus gratarul peste blat si am intors din nou, astfel incat, pe gratar blatul ajunge sa stea pe baza, cu fata in sus).

Prajitura-cu-lamaie-si-caise-uscate5

Pentru crema, am pus intr-un ibric zeama de la o lamaie si o portocala (se poate pune numai lamaie, dar este mai acrisoara) si coaja rasa de la doua lamai si am pus ibricul pe foc. Cand a inceput sa fiarba, am oprit focul, am acoperit ibricul si am lasat sa infuzeze 20 de minute. Apoi am strecurat zeama pentru a retine cojile.

Am pus intr-o cratita apa de doua degete sa fiarba pentru baia de aburi.

Intr-un vas care se potriveste perfect peste cratita cu aburi, am amestecat putin cu telul galbenusurile, zaharul si 8 linguri de suc de lamaie infuzat. Apoi am mutat vasul pe aburi, unde am amestecat continuu cu telul 10-12 minute, pana crema a inceput sa se ingrose. Am luat-o de pe aburi si am pus-o la racit.

Am mixat doua minute untul moale pana a devenit spumos, apoi am adaugat lingura cu lingura crema racita la temperatura camerei, mixand de fiecare data pana la incorporare.

Am asamblat prajitura. Am pus jos o foaie de dobos, am intins apoi ceva mai mult de o treime din crema, a urmat blatul de albusuri, din nou ceva mai mult de o treime din crema, a doua foaie de dobos si inca un strat subtire de crema in loc de glazura. Mie mi se pare mult mai comod asa, sa pun crema in loc de glazura. Prajitura se poate pudra si cu zahar deasupra, nemaifiind nevoie nici de crema, nici de glazura. Dupa preferinte…

Pentru decor, eu m-am jucat un pic. Am taiat caisele in doua pe grosime, obtinand doua felii mai subtiri. Apoi am decupat stelute cu ajutorul unui decupator. Resturile care au ramas in urma decuparii le-am maruntit si le-am pus si pe ele pe prajitura alaturi de stelute.

Prajitura cu lamaie si caise uscate

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: