Prajitura Martisor, cu zmeura și vanilie

 

Prajitura Martisor cu zmeura si vanilie

Mie mi-a plăcut tare mult blatul de la Tortul cu șampanie, așa că am decis să-l folosesc și la alte prăjituri. Așa s-a născut prăjitura mea Mărțișor. 

Reteta este pentru o tavă de 30*20 cm si am folosit următoarele:

Pentru blaturi,  de 3 ori:

  • 2 ouă
  • 70g făină
  • 30g făină de migdale (eu am macinat fulgi de migdale)
  • 70g zahăr tos
  • 50ml șampanie (se poate inlocui cu suc de portocale, daca preferati)
  • 50ml ulei de măsline
  • coaja de la jumătate de lămâie
  • jumătate de pliculeț de praf de copt

Pentru crema de vanilie:

  • 500ml lapte
  • 4 gălbenușuri
  • 100g zahăr tos
  • 40g amidon
  • 200g unt (82% grăsime) la temperatura camerei
  • o păstaie de vanilie sau o lingură extract de vanilie

În plus, mai avem nevoie de:

  • un borcan de 450g gem de zmeură

Pentru jeleul de zmeură:

  • 100ml piure de zmeura (din 130g zmeură)
  • 7g gelatină + 4 linguri de apă rece
  • 100ml gem de zmeură (din borcanul de mai sus)

Cum am făcut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Pentru blat,  am încălzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC) și am pregătit o tavă de de 30*20 cm, pe care am tapetat-o cu hartie de copt.

Am cernut făina împreună cu praful de copt și am lăsat-o deoparte. Am amestecat zahărul cu coaja rasă de lămâie.

Într-un bol am mixat ouăle cu zahărul aromat cu coajă de lămâie până s-au deschis la culoare și și-au dublat volumul (cam 10 minute). Apoi am adăugat câte puțin șampania și apoi uleiul mixând în continuare. La sfârșit am adăugat făina amestecată cu praf de copt și apoi făina de migdale și le-am încorporat ușor cu un tel. Am turnat compoziția în tavă și am copt 15-20 de minute la foc mijlociu.

Prajitura Martisor cu zmeura si vanilie2

Am copt 3 blaturi în felul acesta.

Pentru crema de vanilie, am pus laptele la fiert împreună cu o păstaie de vanilie pe care am despicat-o pe lungime. Am scos semințele din ea și le-am pus și pe ele în lapte. Când a început să fiarbă, am oprit focul, am acoperit oala cu un capac și am lăsat 20 de minute să infuzeze. Apoi am strecurat laptele și l-am pus din nou să se înfierbânte.

Într-o cratiță am mixat gălbenușurile cu zahărul, apoi am adăugat amidonul. Am mixat în continuare și, când s-a înfierbântat laptele, l-am turnat în fir subțire peste gălbenușuri, mixând în tot acest timp. Când am terminat de adăugat laptele, am trecut cratița pe foc mediu și am amestecat continuu cu telul până s-a îngroșat crema. Nu durează foarte mult pentru că laptele este deja fierbinte. Daca folositi extract de vanilie, adaugati-l in acest moment. Am lasat crema sa se raceasca la temperatura camerei, am mixat untul pana a devenit cremos, apoi am adaugat cate putin din crema aflata la temperatura camerei in unt, mixand de fiecare data pana la incorporare.

Prajitura Martisor cu zmeura si vanilie3

Am scos apoi semințele din gemul de zmeură. Pentru aceasta, am încălzit puțin gemul ca să se lichefieze, apoi l-am trecut prin  sită. Am aruncat cam o lingură de semințe. Am reținut 100 ml de gem pentru jeleul de deasupra.

Am asamblat prăjitura. Am pus o foaie de blat pe un platou, am uns-o cu jumătate din cantitatea de gem, iar peste gem am pus jumătate din cantitatea de cremă de vanilie. Am întins-o cu grijă,  să nu se amestece cu gemul. Peste cremă am pus blatul următor, gem și cremă, apoi al treilea blat.
Prajitura Martisor cu zmeura si vanilie4

Am făcut jeleul de zmeură. Am pus gelatina la hidratat în apă rece. Am fiert 2 minute zmeura și am pasat-o ca să-i scot semințele. Au rămas aproximativ 100 ml de piure de zmeură. Am adăugat 100ml gem de zmeură și am pus amestecul să se încălzească puțin. Am scurs gelatina de surplusul de apă,  am topit-o pe aburi și am adăugat-o în piureul de zmeură călduț. Am amestecat și am lăsat să se răcească,  apoi am distribuit uniform jeleul peste ultimul blat.

Este o prăjitură destul de înaltă. Eu am tăiat-o în bucăți de aproximativ 7*3cm și i-am dat numele de Mărțișor  🙂

S-aveți o primăvară frumoasă și spor la prăjiturit!

Print Friendly, PDF & Email

13 thoughts on “Prajitura Martisor, cu zmeura și vanilie

  1. Buna vreau sa fac si eu prajitura martisor,dar am o nelamurire,cantitatile ptr blat sunt ptr o singura foaie sau ptr 3 foi

    • Am scris la început că am încălzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC) și de aceea nu am mai specificat încă o dată 🙂 Spor să aveți!

  2. eu o fac acum si de aceea va intreb ,untul se pune la sfirsit cind crema este rec?multumesc pina acum este ok am facut foile acum sunt la partea cu crema

    • Îmi cer scuze, acum am văzut că nu am scris când se adaugă untul. Untul se mixează până devine spumos, apoi se adaugă câte puțin din crema răcită la temperatura camerei in unt, mixand de fiecare dată până la incorporare.

  3. am terminat prajitura am pus si untul taiat bucatele mici si am frecat cu telul sa amestecat bine ,mai greu a fost cu intinsul cremelor,In fine este foarte buna ati avut dreptate .foile eu le am tinut la cuptor cam 15 minute pe fiecare .Imi place prajitura .Nu ma asteptam sa fie asa debuna.multumesc de reteta.

Adaugă un comentariu: