Tort profiterol

 

Tort profiterol

Dacă v-au reușit eclerele, vă invit să faceți și tortul profiterol. Eu l-am făcut de trei ori în cursul lunii decembrie, inclusiv pentru Crăciun.  N-am avut o rețetă după care să-l fac, așa că l-am făcut pe gustul meu, adică în următoarele straturi de jos în sus: blat de brownie, eclere cu cremă de vanilie, ganache cu zmeură, mousse de ciocolată cu lapte și încă un ganache de ciocolată neagră pe post de glazură.

Pentru un tort cu diametrul de 23cm avem nevoie de următoarele:

Pentru blatul de brownie:

  • 80g ciocolată neagră
  • 40g unt (82%grăsime)
  • 15g cacao neagră
  • 50g făină
  • 100g zahăr brun
  • jumate linguriță praf de copt
  • un ou
  • 30 ml cafea
  • un praf de sare

Pentru eclerele (gogoșele) cu cremă de vanilie (jumate de porție):

Aluatul opărit :

  • 60 ml apă
  • 60 ml lapte
  • 50g unt (sau ulei)
  • 60g făină
  • un sfert de linguriță sare
  • 2 ouă

Crema de vanilie:

  • 250ml lapte integral
  • 50g zahăr
  • 2 gălbenușuri
  • 20g amidon
  • jumătate de păstaie de vanilie
  • jumătate de linguriță extract de vanilie

Eu am făcut o porție întreagă și mi-am mai potolit pofta cu ele până am terminat tortul.

Pentru ganache-ul cu zmeură:

  • 100g ciocolata neagră
  • 80g ciocolată cu lapte (sau tot neagră)
  • 75ml smântână pentru frișcă
  • 75g piure de zmeura (aprox.100g zmeură înainte de pasare) + 10g zahăr pudră (sau după gust)
  • o lingură lichior de zmeură – opțional
  • 20g  unt moale

Pentru mousse-ul de ciocolată cu lapte:

  • 375g ciocolată cu lapte (sau combinată cu neagră, după gust)
  • 3 gălbenușuri
  • 75g zahăr + 40ml apă
  • 6g gelatină + 30ml  apă
  • 600ml smântână pentru frișcă

Notă: Am încercat și cu mousse-ul de ciocolată neagră de aici, dar eu zic că e mai potrivit acesta de ciocolată cu lapte.

Pentru ganache-ul glazură:

  • 150g ciocolată neagră
  • 150ml smântână pentru frișcă
  • 15g unt

Cum am făcut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru blat,  am încălzit cuptorul la foc mijlociu (175ºC). Am tapetat cu hârtie de copt o tavă de tort cu diametrul de 28cm.

Am topit ciocolata împreună cu untul pe aburi și apoi le-am pus la răcit. Am făcut 30ml de cafea tare și am lăsat-o să se răcească.

Într-un bol am cernut făina împreună cu cacaoa, praful de copt și sarea, le-am amestecat și le-am  lăsat deoparte.

Separat am mixat oul cu zahărul brun, am adăugat ciocolata cu untul topit, apoi cafeaua răcită și le-am omogenizat. Am adăugat și amestecul de făină și am încorporat ușor. Am turnat compoziția în tavă și am copt 15 minute. Am scos blatul din tavă și l-am lăsat să se răcească.

Tort profiterol2

Pentru gogoșelele cu cremă de vanilie am procedat exact ca la eclere, doar că am turnat aluatul în tavă în forme rotunde. La gogoșele, aluatul se poate pune și cu lingurița în tavă.

Tort profierol3

Pentru ganache-ul cu zmeură, mai întâi am pregătit piureul de zmeură. Am pus la fiert 100g zmeură congelată pentru câteva minute, apoi am trecut-o prin sită. (Eu obișnuiesc să pasez o dată 400 g zmeură, apoi o pun in cutiuțe de 100g în congelator pentru când am nevoie. Din 400g de zmeură rămân cam 300g fără sâmburi). Se poate lăsa și cu sâmburi dacă vă place.

Am tăiat ciocolata bucățele mici. Am pus separat la fiert smântâna și separat zmeura împreună cu zahărul pudră. Când smântâna a ajuns la punctul de fierbere,  am turnat-o peste ciocolată și am amestecat până s-au omogenizat. Am adăugat și zmeura fierbinte, am amestecat. Acum se adaugă lichiorul, dar eu nu am pus. La sfârșit am adăugat untul și l-am încorporat.

Tort profiterol4

Am început asamblarea tortului. Am decupat blatul (care era de 28cm) după inelul formei de 23 de cm. Am pus apoi blatul pe un platou și am închis inelul tăvii în jurul lui. Am pus un strat subțire de ganache cu zmeură. Am aranjat gogoșelele cu crema de vanilie începând din mijloc, dar nu chiar până în margine. Apoi le-am acoperit cu restul de ganache cu zmeura.

Pentru mousse-ul de ciocolată cu lapte,  am pus gelatina cu apa să se hidrateze și am topit ciocolata pe baie de aburi.

Într-o crăticioară, am pus zahărul cu 40 ml apă să fiarbă la foc mediu cateva minute, până s-a îngroșat (o picătură de sirop pusă pe o farfurioară rece a format o biluță). Am mixat gălbenușurile până s-au deschis la culoare și am adăugat siropul în fir subțire,  mixând în continuare până și-au triplat volumul.

Am topit gelatina pe baie de aburi (cu atenție, să nu se încălzească prea tare), am adăugat-o în cremă și am amestecat. Apoi am adăugat și ciocolata topită și am omogenizat.

Am bătut frișca semitare. Am adăugat mai întâi 2 linguri în crema răcită la temperatura camerei și am amestecat. Dacă crema s-a întărit prea tare, se poate mixa împreună cu cele două linguri de frișcă bătută. Apoi am încorporat ușor și cealaltă frișcă bătută.

Tort profiterol5

Am turnat mousse-ul peste gogoșele și am nivelat. Am dat la frigider peste noapte. Măcar cateva ore trebuie să stea, până se întărește.

Tort profiterol6

Pentru ganache, am încălzit smântâna până la punctul de fierbere, am adăugat apoi ciocolata bucățele,  am lăsat 1 minut să stea, apoi am amestecat. Am adăugat și untul și am omogenizat. Am lăsat să se răcească la temperaura camerei.

Am scos tortul de la rece, am trecut cu un cuțit subțire pe margine, apoi am desfăcut inelul.

Am acoperit apoi tortul cu ganache. Am turnat ușor în mijloc și am distribuit cu un cuțit lat pe toată suprafața și pe margini. Se poate lăsa și neacoperit pe margini, doar cu ce se scurge de deasupra. (In cazul acesta e suficient ganache-ul din 100g ciocolata, 100g smanatana, 10 g unt). Sau se poate pune ganache-ul doar deasupra, dar atunci punem mai întâi ganache-ul, lăsăm vreo oră la frigider și abia apoi scoatem tortul din inel. În varianta asta, pe margine am facut un fileu din ciocolată, să fie în ton cu decorul.

Tort profiterol Tort profiterol

 

 

 

S-aveți spor la prăjiturit  și poftă la mâncat! 🙂
Tort profiterol

Alt decor:

pleziruri Tort profierol

 

Print Friendly, PDF & Email

12 thoughts on “Tort profiterol

  1. Multumesc pentru reteta,este minunata ,de o finete rara,atatea ,,impletiri”de arome mai rar mi-a fost dat sa intalnesc,desi am o oarecare experienta! L-am pregatit,azi 15 mai 2016,cand Mama mea si-a serbat a 84-a aniversare.

    • La mulți ani cu sănătate mamei!
      Mă bucur că ați încercat tortul profiterol. Multă lume îl apreciază.
      Eu vă mulțumesc pentru că mă urmăriți. Plăcerea de a împărtăși cu cititorii rețetele pe care eu le încerc este de partea mea.

    • Bun venit! Cu ganache simplu, fără zmeură se poate face. Sau puteți aromatiza ganache-ul cu un pic de coajă de portocală sau chiar lămâie rasă foarte fin, dacă vă place. Mai exista varianta cu fructul pasiunii care cred eu ca e foarte buna (inlocuiti piureul de zmeura cu piure (suc) de fructul pasiunii).

  2. Foarte bun.L-am facut iar cei care l-au gustat au fost incantati. Combinatia de ciocolata cu zmeura este foarte buna.Multumesc pentru reteta.

  3. Buna ziua, va multumesc pentru reteta. Tortul l-am vazut in vitrina unei cofetarii si mi-a placut cum arata, dar mi s-a parut cam scump sa-l cumpar, asa ca l-am cautat pe net si am gasit reteta dumneavoastra. L-am facut prima oara de revelion 2017 si de atunci l-am mai facut de 3 ori inclusiv si pentru o cununie civila unde a fost vedeta :). Este foarte delicos. Va multumesc

  4. Buna ,am facut si eu acest tort profiterol acum de Paste 2018 si mi -a reusit ,este foarte ,foarte bun ,ceva ce nu se poate descrie in cuvinte….muuuuullltta ciocolata . Va multumesc pentru reteta si cred ca -l voi mai face

  5. Multumesc din suflet pentru rețetele minunate și explicate atât de bine. Am făcut acest tort de trei ori deja, e foarte iubit în familie și cerut în mod repetat. Am însă o intrebare: deși blatul de brownie e de o bunătate rară, se rupe foarte ușor, de fiecare data am avut probleme cu el. Ce as putea adăuga pentru a sta legat mai bine?

    • Cu drag! Mă bucur că vă plac rețetele.
      Da, așa e blatul de brownie… Faceți un pandișpan cu cacao în locul lui… E la fel de bun…. Oricum e multă ciocolată în mousse.
      Mulțumesc pentru comentariu!

Adaugă un comentariu: