Tort vienez cu mere si nuca

Tort vienez cu mere si nuca

De curand, biblioteca mea s-a imbogatit cu o carticica din Austria cu retete de prajituri si alte deserturi austriece, in care am gasit reteta acestui tort simplu, dar in acelasi timp foarte gustos si aromat. Este format dintr-un blat cu scortisoara, un strat de felii de mar,  o bezea cu nuca si scortisoara si un strat generos de frisca.

Pentru un tort cu diametrul de 23-24 cm, avem nevoie de:

Pentru blatul cu scortisoara:

  • 100 g unt moale (la temperatura camerei)
  • 100 g zahar tos
  • un pliculet de zahar vanilat sau zahar vanilat facut in casa
  • 2 oua
  • 150 g faina
  • un praf de sare
  • o lingurita scortisoara
  • 3 linguri rom

Pentru stratul de felii de mere:

  • 400g mere

Pentru bezeaua cu nuca:

  • 4 albusuri
  • un praf de sare
  • o lingura zeama de lamaie
  • 200g zahar pudra
  • 200g nuci macinate
  • 2 lingurite cu scortisoara

Pentru stratul de frisca si decor:

  • 600ml smantana pentru frisca (in reteta scrie doar 400ml)
  • 2 linguri zahar pudra (eu am pus vanilat)
  • 3 foi gelatina (5g) + apa rece sa o acopere
  • cateva nuci

 Cum am facut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Mai intai am macinat nuca si am curatat merele de coaja.

Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am uns cu unt si am tapetat cu faina o forma de tort cu diametrul de 23cm.

Intr-un vas mai inalt am cernut faina, am adaugat sarea, zaharul, zaharul vanilat, scortisoara, apoi untul moale, ouale si romul. Am atasat la mixer paletele pentru framantat (cele in spirala) si am mixat 2-3 minute pana s-a omogenizat compozitia, apoi am transferat-o (cu lingura, ca nu e suficent de lichida sa curga) in forma de tort pregatita si am nivelat.

Am taiat merele curatate de coaja in 4, le-am scos casuta semintelor si le-am taiat in felii. Am aranjat feliile de mere peste compozitia de blat.

Tort-vienez-cu-mere-si-nuca2

Pentru bezea, am batut albusele spuma tare impreuna cu un praf de sare si o lingura de zeama de lamaie. Apoi am adaugat treptat zaharul praf cernut si am mixat in continuare pana am terminat de adaugat zaharul si am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am adaugat apoi nuca macinata amestecata cu scortisoara si am incorporat-o usor cu spatula, prin miscari de rasturnare de jos in sus. Am repartizat bezeaua peste feliile de mere si am nivelat-o.

Am acoperit forma cu o folie de aluminiu si am copt 35 de minute la foc mediu. Apoi am dat jos folia si am mai copt 20 minute. L-am scos din forma si l-am lasat sa se raceasca complet pe un gratar. Eu l-am ars un pic, din pacate, asa ca a trebuit sa tai jos partile arse.

Tort-vienez-cu-mere-si-nuca3

Pentru frisca cu gelatina, am pus la hidratat gelatina in apa rece, apoi am pus 100ml smantana pentru frisca impreuna cu zaharul sa se incalzeasca, amestecand pana s-a dizolvat zaharul. Am luat-o de pe foc. Cand s-a hidratat gelatina, am scurs-o de surplusul de apa si am topit-o pe baie de aburi. Apoi am combinat gelatina si smantana cu zahar si am amestecat foarte bine. Am racit amestecul la temperatura camerei. Am batut restul de 500ml de frisca semitare (smantana pentru frisca trebuie sa fie foarte rece ca sa se bata bine). Am pus mai inatai o lingura de frisca batuta in amestecul cu gelatina si am amestecat foarte bine pana la omogenizare, apoi am turnat acest amestec peste restul de frisca si am incorporat usor, prin rasturnare. Am imbracat tortul cu aceasta frisca si am decorat cu nuci.

 

Tort vienez cu mere si nuca

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: