Este primul tort pe care l-am acoperit cu fondant. Mi-a fost teamă până acum să lucrez cu fondant, dar am constatat cu această ocazie că nu e chiar așa de greu.
Editare ulterioara. Pentru ca mi-am dat seama ca, acoperindu-l cu fondant, am luat tot farmecul acestui tort, am decis sa schimb poza de prezentare cu una mai sugestiva. Am pastrat-o totusi si pe cea veche pentru ca mi se pare un decor reusit al unui tort acoperit cu fondant, mai ales ca am facut pentru prima data treaba asta.
Rețeta de la care am plecat este cea a Laurei Sava, dar am crescut puțin cantitățile (era prea puțin pentru cât e de bun) și am redus cantitatea de zahăr pentru că e foarte dulce.
Pentru un tort cu diametrul de 28cm avem nevoie de:
Pentru cele 4 blaturi coapte separat, de 4 ori următoarele cantități:
- 2 albușuri
- 2 linguri zahăr tos
- jumate lingură făină
- 50g alune de padure macinate (sau nuca, migdale)
- un praf de sare
Pentru crema de vanilie:
- 8 gălbenușuri
- 5 linguri zahăr tos
- 4 linguri rase de făină sau amidon
- 500 ml lapte
- 230 g unt (82% grasime) la temperatura camerei
- o păstaie de vanilie și/sau 1-2 lingurițe extract de vanilie
Pentru crema de frișcă cu pralină:
- 150 g zahăr tos
- 120g alune de padure(sau nuci, dar e mult mai bună cu alune)
- 200ml frișcă lichidă foarte rece
- un plic întăritor de frișcă
Cum am făcut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am încălzit cuptorul la foc mijlociu (175ºC). Am pregătit o tavă mare tapetată cu hârtie de copt, pe care am desenat un cerc cu ajutorul tăvii de tort cu diametrul de 28cm. Am pus hârtia cu scrisul în jos (se vede prin ea) în tavă.
Am bătut 2 albușuri spumă tare împreună cu un praf de sare. Apoi am adăugat treptat cele 2 linguri de zahăr, bătând în continuare până s-a făcut tare și lucioasă. Am adăugat apoi nuca și făina și le-am încorporat ușor cu lingura. Am distribuit compoziția în interiorul cercului, am nivelat și am copt aproximativ 25 de minute.
Am copt încă 3 foi la fel.
Pentru crema de vanilie, am pus laptele să se înfierbânte. (Dacă folosiți păstaie de vanilie, o tăiați pe lungime și cu vârful unui cuțit scoateți semințele. Puneți în lapte și păstaia și semințele, aduceți laptele la punctul de fierbere, luați de pe foc, acoperiți și lăsați 20 de minute să infuzeze. Apoi strecurați laptele și îl puneți din nou să se înfierbânte.)
Într-o cratiță am frecat mai întâi gălbenușurile cu zahărul (puneți zahărul peste gălbenușuri doar când începeți să le amestecați, altfel se pot face cocoloașe), apoi am adăugat și făina. Când s-a înfierbântat laptele, l-am turnat în fir subțire în cremă în timp ce mixam (sau se amestecă cu un tel). Când am terminat de adăugat laptele, am pus cratița pe foc mediu și am amestecat continuu până s-a îngroșat crema. Am luat-o de pe foc, am acoperit-o cu o folie de plastic in contact cu crema și am pus-o la răcit. Când a ajuns la temperatura camerei, am adăugat untul moale și am mixat până la încorporare.
Pentru pralină, am pus alunele pe o hârtie de copt, am topit zahărul și l-am turnat peste alune. Am lăsat să se răcească, apoi le-am mărunțit. (Le-am învelit bine în hârtia de copt și le-am strivit cu sucitorul.)
Am bătut frișca tare împreună cu întăritorul de frișcă, apoi am încorporat ușor pralina de alune.
Am montat apoi tortul. Am îndreptat marginile foilor și am împărțit crema de vanilie în patru părți, iar pe cea de frișcă în trei părți. Am pus prima foaie pe platou, am pus un strat de cremă de vanilie, apoi un strat de cremă de frișcă cu pralină, am continuat cu urmatoarea foaie și tot așa până la a patra foaie, pe care am acoperit-o doar cu cremă de vanilie. Am nivelat bine și deasupra și pe lateral și am pus tortul în frigider vreo 2-3 ore, să se întărească bine crema.
Am întins fondantul în foaie de aproximativ 3 mm grosime și am îmbrăcat tortul cu el. Am nivelat cât am putut eu de bine, apoi am decorat cu floricele și crenguțe, pe care le-am făcut dinainte.
Este delicios, deși nu are nici un strop de ciocolată. 🙂
Spor la prajiturit!
Alte decoruri:
Ce frumos e !
Multumesc! 🙂