Prajitura cu ciocolata si fructe de padure imbina perfect gustul intens al ciocolatei cu prospetimea fructelor. Cu doua blaturi pufoase si umede si un sos dulce-acrisor, acest desert este racoritor si extra-ciocolatos – ideal pentru zilele de vara.
Pentru o tava ingusta, de 30x10cm, aproximativ 8 portii, avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru blatul umed cu ciocolata:
- 100g ciocolata neagra
- 100g unt la temperatura camerei
- 150g zahar brun
- un praf de sare
- 3 oua
- jumatate de lingurita pudra de vanilie (sau 1 plic zahar vanilat)
- 50g faina
- 35g cacao
- o lingurita praf de copt
Pentru sosul de fructe:
- 250g fructe de padure congelate
- 125ml suc de coacaze (sau rodii sau un alt suc rosu)
- 20g amidon
- 30g zahar tos
Pentru glazura:
- 100g ciocolata neagra
- 100g smantana pentru frisca
- o lingura ulei de cocos (sau alt ulei)
Cum am facut Prajitura cu ciocolata si fructe de padure:
Pentru blatul umed cu ciocolata, am incalzit cuptorul la 175ºC si am uns cu unt si am tapetat cu faina o tava de prajitura detasabila de 30x10cm.
Am topit ciocolata pe aburi si am lasat-o sa se raceasca.
Intr-un vas am cernut faina, cacaoa si praful de copt, am adaugat pudra de vanilie si le-am amestecat foarte bine. Le-am lasat deoparte.
In alt vas, am mixat untul moale cu zaharul brun (si cel vanilat daca folositi) si sarea pana a devenit cremos, apoi am adaugat pe rand ouale, mixand dupa fiecare pana la incorporare. Am adaugat ciocolata topita, iar la final amestecul de faina si cacao si am incorporat totul cu spatula de silicon. Am turnat compozitia in tava pregatita si am copt 35 de minute la 175ºC. Blatul se coace 30-35 de minute. La testul scobitorii, pot sa ramana urme de aluat pe scobitoare, dar aluatul nu trebuie sa fie lichid. Este un blat umed si nu trebuie sa se usuce prea tare.
Am scos imediat blatul din tava si l-am pus pe un gratar sa se raceasca.
Pentru sosul de fructe de padure, am amestecat intr-un vas micut amidonul cu zaharul si 25ml suc de coacaze si l-am lasat deoparte. In alt vas am pus pe foc 100ml suc de coacaze sa fiarba. Cand a inceput sa fiarba am adaugat fructele congelate si le-am lasat pana au inceput sa fiarba din nou. Atunci am adaugat amidonul desfacut cu suc, am amestecat, lasandu-l sa fiarba aproximativ inca un minut pana s-a ingrosat sosul si a devenit din nou lucios. L-am luat de pe foc si l-am lasat 15 minute sa se racoreasca.
Am asamblat prajitura. Am taiat blatul rece in doua felii. Am pus pe un platou felia de jos, am pus inelul de la tava in care l-am copt in jurul lui (curatata in prealabil), am turnat deasupra sosul de fructe si peste sos am pus a doua felie de blat. Am pus prajitura la frigider pentru o ora.
Am facut glazura. Am taiat ciocolata marunt, am pus-o intr-o craticioara impreuna cu smantana pentru frisca si uleiul de cocos si am pus craticioara pe foc foarte mic. Am amestecat continuu pana s-a topit ciocolata si s-a omogenizat compozitia. Am luat-o de pe foc si am lasat-o o ora sa se raceasca si sa se ingroase, amestecand periodic. Am distribuit-o peste prajitura in valuri, fara sa o nivelez si am pus din nou prajitura la frigider pentru alte 2 ore (eu am lasat-o peste noapte).
Am trecut apoi cu un cutit pe marginea prajiturii si am desfacut marginile tavii. Am taiat-o in felii de aproximativ 4cm grosime.
A fost foarte apreciata, sper sa va placa si voua.
Spor la prajiturit!
Sursa: Death by Chocolate